Guvernul pregătește noi majorări de taxe pentru a acoperi gaura de la buget. Mai marii statului vor să crească acciza pentru vicii, cum ar fi tutunul, să suprataxeze sucurile care conțin zahăr, dar și să majoreze TVA-ul de la 9 la 19% pentru anumite produse. Scumpirile ne vor afecta și mai mult nivelul de trai sugrumat deja de inflația care pare că nu se mai oprește.
Citește și: Facturile la energie ar putea exploda! Ce are Guvernul de gând în perioada următoare
Un prim pas pentru a acoperi gaura de la buget ar fi o taxare a băuturilor răcoritoare, care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr. Concret, băuturile răcoritoare care conțin între cinci și opt grame de zahăr la suta de mililitri ar urma să fie suprataxate cu 80 de bani pe litru, iar cele care conțin mai mult de opt grame de zahăr vor avea o taxă de un leu și
„Și așa s-au scumpit toate acuma. Dacă se mai scumpește și sucul bem apă potabilă”, a declarat un român.
„Impactul la raft poate fi cu o creștere directă a prețului pe litru între 20-25%. Poate să ajungă chiar la 50% pentru băuturile în ambalaje de peste 2,5 litri”, a declarat Alice Nichita, Președinta Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.
Cât ar putea să ajungă să coste o sticlă de suc în magazine?
Cu alte cuvinte, o sticlă de suc de doi litri pentru care plătim acum în medie șapte lei ne-ar putea costa, după aplicarea noilor taxe, aproximativ nouă lei. Guvernanții au propus și majorarea TVA-ului de la nouă la nouăsprezece la sută pentru produsele bio și nu numai.
„Și mâncarea pentru animale ne-ar putea scoate mai mulți bani din buzunare pentru că și aici TVA-ul s-ar putea majora de la nouă la nouăsprezece la sută. Astfel, un sac de două kilograme cu mâncare pentru câini care costă acum 47 de lei ar putea ajunge la 51”, a declarat Mădălina Bichir, reporter Kanal D .
Și viciile vor costa mai mult dacă executivul decide să crească acciza la tutun prețul unui pachet de țigări va sări cu aproximativ un leu.
„Este clar că trebuie găsite modalități pentru a completa veniturile bugetare. Nota bene fără a încărca cetățeanul”, a declarat șeful statului.
Deși autoritățile ne spun că bugetul nostru nu va avea de suferit, economiștii cred că acest lucru este aproape imposibil. Toate aceste majorări de taxe ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie.
„Pentru aceste categorii de produse care sunt legate de anumite vicii, toate creșterile acestea vor fi transferate către consumatorul final. Aceste măsuri care sunt luate în momentul acesta vor invalida alte măsuri pe care Guvernul României a încercat să le ia în așa fel încât să tempereze creșterea prețurilor”, relatează Cristian Năsulea, profesor în economie mondială.