În disperarea Guvernului de a face rost de bani s-ar putea să plătim facturi chiar și de trei ori mai mari la iarnă. Executivul ia în calcul eliminarea plafonării care menținea costurile la curent și gaze la o limită suportabilă pentru populație.

Oamenii deja se gândesc la diferite soluții mai ieftine, pentru mulți soba va fi salvarea la iarnă. Și așa îngenuncheat de scumpiri, acest bărbat ne mărturisește că nu știe dacă va putea face față unor facturi mai mari, mai ales la iarnă când și consumul de curent electric și gaze este

în floare.

„Își bat joc de noi pur și simplu! De unde luăm bani? Să tripleze și salariile. Triplezi lumina, dă salariu mai mare”, spune omul.

Facturile mai mari sunt un coșmar pentru oamenii care abia pot să le achite și acum

În acest moment, prețul energiei electrice este plafonat la 0,68 de lei pe kilowatt, oră, pentru un consum de cel mult o sută de kilowați/oră pe lună.

Cei care consumă până în 255 de kilowați/oră plătesc 80 de bani. Dacă guvernul va renunța la plafonare, atunci oamenii vor plăti tariful din contract.

„Fiecare ce preț are în contract. În general însă, și pe contractele pe care le-am analizat noi, prețurile din contract sunt mari. Ar însemna o dublare a prețului dacă mâine s-ar renunța la prețul plafonat”, a declarat Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă.

Legea prevedea ca plafonarea să se aplice până la întâi martie 2025, doar că oficialii europeni  au fost de părere că se pierd prea mulți bani pe această măsură de plafonare.

„Comisia Europeană ne-a recomandat în trecut să țintim mai bine aceste măsuri. Noi vom avea justificări astfel încât să putem să îi protejăm pe români”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Citește și: ”Covrigul săracului” îi îmbogățește pe patroni

Oamenii deja caută soluții pentru la iarnă, care să nu îi ardă la buzunare: „Eu mai am sobă, mai dau focul și la sobă”, „Am lemne foarte multe, a strâns soțul. E și mai bună, să știți, căldura de sobă decât de gaze.”

Prețuri plafonate și ajutoare ar urma să primească doar persoanele vulnerabile. Clienții casnici trebuie să știe că oricând pot alege un alt furnizor care are o ofertă

mai bună.