George își numără cu amărăciune ultimii bani care i-au rămas până la salariu. Are 24 de ani, s-a mutat din Dâmbovița în Capitală cu speranța unui trai mai bun, dar ne mărturisește că a sărit parcă din lac în puț. „Sincer să fiu, acum salariul nu-mi ajunge de pe o lună pe alta. Uneori mai am nevoie să mă și împrumut”. O luptă de supraviețuire pe care o duce lună de lună, la vacanțe a renunțat să mai viseze.

Citește și: Veste cutremurătoare, după ce trei români au murit din cauza West Nile! Țânțarii au devenit rezistenți la insecticide

La fel ca el, în prag de sărăcie sunt patru din zece tineri, ne arată statisticile, care vorbesc de un procent de patru ori mai mare decât media europeană și ne confirmă realitatea întâlnită la tot pasul în București.

„Avem aici o sacoșă. Totul a costat undeva la vreo treizeci de lei, avem o pâine, un lapte de 3,5 la sută grăsime, care a costat tot cinci lei, zece lei până acum. Avem niște șuncă, simțul necesar pentru a o duce cum trebuie pentru două zile cel puțin”, a declarat un tânăr.

„Faptul că foarte mulți tineri nu vor avea locuri de muncă decente plătite vor genera, dacă vreți, o presiune socială”,

a declarat Ciprian Necula, sociolog. 

România, în topul țărilor cu cele mai multe lipsuri 

Cea mai des întâlnită problemă în rândul cetățenilor din Uniunea Europeană este că nu își permit să plătească o săptămână de vacanță pe an. Cei mai afectați sunt locuitorii din România, peste 55%, urmați de cei din Grecia, Croația și Cipru. Și la capitolul lipsuri, pe care le resimțim fiecare dintre noi, România, Grecia și Bulgaria sunt fruntașe.

La polul opus se află țări precum Danemarca, Austria, Suedia și țările de jos, unde șapte din zece persoane nu au probleme economice.