O veste îngrijorătoare vine de la Institutul Național de Sănătate Publică. Șapte cazuri au fost confirmate în România cu infecția cu virusul West Nile, care se transmite prin mușcătura țânțarilor. Din cei șapte infectați, trei oameni au murit. Veștile sunt cu atât mai proaste cu cât țânțarul comun prezent în Europa a devenit rezistent la insecticide. Șapte persoane au fost depistate cu infecția West Nile, care se transmite prin mușcăturile țânțarilor.

Dintre acestea, trei persoane au murit, potrivit datelor anunțate de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Citește și: Alertă de sănătate în Grecia din cauza virusului West Nile! Câte cazuri au fost raportate doar în ultima săptămână

Cazurile au fost confirmate în București și în județele Dolj, Ilfov, Satu Mare și Galați. Un caz de infecție cu virusul West Nile a avut dublă expunere în Capitală și în județul Tulcea.

Situația este însă pe cale să se înrăutățească, țânțarii comuni au dezvoltat o rezistență puternică la insecticide, este concluzia mai multor cercetători belgieni în urma unor teste.

„Este cumva pe principiul antibioticelor. Tot iei antibiotic, când ai o problemă mai gravă nu își mai face efectul”, a declarat Aurelian Pintiliescu, biolog, compania municipală Eco Igienizare București. Concret, țânțarii folosiți de cercetători au fost expuși la o serie de insecticide comune timp de douăzeci și patru de ore, după care mai puțin de 90% dintre ei au

murit după acest interval de timp, dar rezistența căpătată nu este singura problemă. Sunt mai mulți factori care favorizează apariția țânțarilor.

„Lumea lasă apă peste tot, asta însemnând tot felul de recipiente în care se colectează apă, apă stagnantă două, trei săptămâni, timp în care ies noi generații de țânțari”, a explicat biologul.

Românii se plâng că sunt tot mai mulți țânțari 

Astfel, dacă insectele nemiloase sunt mai rezistente la substanțele pentru combaterea lor, atunci și lupta împotriva răspândirii virusurilor precum West Nile ar putea fi împiedicată.

„Această boală, West Nile, poate îmbrăca de la forme: simple, ca o răceală, până la manifestări de meningită și encefalită, care pot avea forme clinice grave și câteodată se pot sfârși deloc fericit”, a declarat Carmen Dorobăt, medic primar boli infecțioase.

Cum insecticidele simple își fac tot mai greu efectul, de-a lungul timpului au apărut diferite combinații tocmai pentru a le crește eficiența. Oamenii se plâng că sunt tot mai mulți țânțari, iar metodele obișnuite de combatere par să nu mai funcționeze.

„De obicei o pastilă seară, în fiecare cameră câte un aparat, câte o pastilă în fiecare cameră, dar nu... zici că sunt imuni”,

a mărturisit o româncă. În București, compania municipală Eco Igienizare a programat pentru anul acesta 14 tratamente împotriva țânțarilor, iar în luna septembrie vor avea loc ultimele trei sesiuni de dezinsecție.