Zona seismică din Gorj a devenit mai activă decât cea din Vrancea. Un nou cutremur de 4,5 pe Richter s-a produs luni dimineață, 21 august 2023. aproape de Târgu Jiu. Pământul s-a zguduit cu putere și oamenii au ieșit speriați din case. Cutremurul a fost înregistrat la 39 de minute după miezul nopții, în apropiere de Târgu Jiu, la o adâncime de numai 14 kilometri. Oamenii s-au trezit din cauza mișcărilor pământului și au ieșit speriați din case.

„Eram un pat și dormeam și s-a simțit foarte puternic”, a declarat o persoană care a simțit din plin cutremurul.

Citește și: Detalii cutremurătoare despre tragedia din Botoșani! Primele mărturii ale pompierului care a salvat-o pe femeia care și-a aruncat copiii pe geam: „Eu am intervenit cât am putut de rapid”

Mărturiile oamenilor sunt încărcate de spaimă: „Stau la etajul patru și m-a legănat bine de tot.

Mi s-au deschis ușile la dulap și m-a speriat, adică sunt speriată de mult, de când au început”.

S-au înregistrat 3.000 de replici din luna februarie 2023

Pe 13 februarie, în aceeași zonă s-a înregistrat un cutremur de 5,2 după nici 24 de ore a urmat un seism mult mai puternic, de 5,7. Din acel moment s-au înregistrat peste 3.000

de replici, iar pagubele încă se văd. Sediul primăriei din Târgu Jiu are și acum acoperișul afectat.

„Probabil că ar fi trebuit până la acest moment să devină obișnuință și să știm comportamentul pe care trebuie să-l adoptăm într-o astfel de situație. Este normal ca într-o astfel de situație să se instaleze panica, iar tendința să fie aceea de a părăsi clădirea. Este foarte probabil totodată să ne facem mai mult rău decât bine pentru că elementele de construcție sensibile sunt scările și lifturile”,

a declarat un reprezentat ISU Gorj. 

Pompierii spun că în astfel de situație ar trebui să rămânem în locuință, la distanță de obiectele de mobilier care s ar putea prăbuși.