Sărăcia cruntă s-a extins în toată Europa din cauza banilor, care sunt tot mai puțini. Oamenii au renunțat la o nevoie de bază, adică hrana. În timp ce unii star peste mese, alții își potolesc foamea cu ce găsesc. Sărăcia se simte intens și în rândul românilor care abia se descurcă de la o zi la alt. Imaginile sărăciei lucii vin de pe celebra Oxford Street, cea mai faimoasă arteră comercială din inima Londrei, cunoscută odinioară pentru strălucirea și aglomerația care atrăgeau mii de turiști, acum găzduiește o scenă tristă, în care oamenii

își găsesc adăpost pe trotuare, acoperiți cu pături sau ambalaje de carton. Printre ei se numără zeci de români. Sărăcia se citește și pe chipurile celor care sunt în țară, aici unde sperau într-o viață mai bună.

Citește și: Facturile s-ar putea dubla la iarnă. Românii sunt disperați: „Își bat joc de noi!”

Pentru Zenovia, supa gratuită pe care o primește zilnic de la o cantină de ajutor social este mană cerească, altfel ar fi murit de foame, ne povestește femeia.

„Normal că e binevenit. Dacă nu era nici ajutorul acesta era o catastrofă. E libertate, dar e sărăcie, adică bani puțini și mâncarea scumpă”, a declarat femeia.

Sărăcia i-a făcut pe români să renunțe la hrană 

Sărăcia i-a făcut pe români să renunțe la una dintre nevoile de bază: hrana. Unii sar peste mese, alții se sacrifică de dragul copiilor.

„Nu ne permitem chiar toate trei mese. Ei sunt primii care se pun la masă, ce rămâne, noi ultimi ca părinți. Ei să fie primii”, a declarat o româncă. Unii oameni sunt atât de strâmtorați încât nici nu se mai gândesc la mâncare, ci la alte probleme.

„Până la ora asta n-am mâncat nimic, pe cuvânt, și trebuia și iau și medicamente.

Am plecat cu două sute de lei la piață și am dat o sută cincizeci pe medicamente, cincizeci de lei ce pot să mai iau mai”, a mai declarat o femeie.

Situația se înrăutățește în toată Europa. Conform statisticilor, peste o treime dintre europeni își reduc în mod constant porțiile de hrană, mai exact 38% dintre aceștia nu au trei mese pe zi.

Aproximativ 40% au renunțat să mai cumpere carne, iar 10% apelează la ajutorul ONG-urilor pentru a se hrăni. Anul trecut, trei din zece europeni spuneau că sar peste o masă chiar dacă le este foame.