Un șofer profesionist poate ajunge să câștige un salariu consistent în țările europene, față de cât câștigă în România. Salariul unui șofer de TIR poate depinde de mulți factori, cum ar fi experiența profesională, vechimea în domeniu, țara și bonusurile suplimentare. Cel mai bine se câștigă în Europa de Vest, dar și în Scandinavia.

Citește și: Ce salariu are un șofer de TIR în Spania? Diferența cu salariile din România este uriașă

În România, șoferii de TIR experimentați primesc, în medie, un salariu de 4.000 de lei net, iar lefurile pleacă de la 2.500 de lei net. Din cauza salariilor din țara noastră, mulți șoferi aleg să plece în străinătate, unde diferențele sunt cu mult mai mari în venituri. Una dintre țările în care se câștigă considerabil mai mult decât în România este Germania. Iată cât câștigă un șofer de TIR în Germania! 

Ce salariu are un șofer de TIR în Germania?

Se pare că salariile șoferilor de TIR din Germania au rămas la același nivel în 2023, fără creșteri sau scăderi considerabile. Cu toate acestea, veniturile sunt cu mult mai mari decât în România. O analiză a unei platforme germane arată că salariile șoferilor de TIR din Germania au rămas în 2023 la un nivel relativ stabil. 

Cele mai mari salarii din Germania au fost înregistrate în:

  • Hamburg (3.150 EUR)
  • Baden-Württemberg, Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat (3.100 EUR)
  • Bavaria, Schleswig-Holstein și Saxonia Inferioară (3.075 EUR).
  • Hessen (3.062 EUR).

Cele mai mici salarii au fost înregistrate în Turingia (2.825

EUR) și Saxonia (2.850 EUR), relatează trans.info. 

Topul țărilor care oferă salarii mari șoferilor de TIR

Pe primul loc în clasamentul țărilor care oferă salarii uriașe șoferilor de TIR se numără Islanda, cu salarii cuprinse între 3.900-4.300 euro. Pe locul doi se află Germania, unde veniturile variază între 3.000-4.000 euro. Franța și Țările de Jos se află pe locul trei al acestui top, cu 2.500-3.500

euro, urmate de Italia, cu 2.700-3.000 euro.

Oferte atractive sunt și în Suedia: 28.000-30.000 SEK (2.700-2.900 euro), dar și în Norvegia: 29.000-30.000 NOK (2.850-2.950 euro).

Cum poți să devii șofer de TIR? 

Meseria de șofer de TIR este una extrem de căutate, în special pentru salariile atractive. Cu toate acestea, cei care își doresc să aibă un astfel de job trebuie să aibă la cunoștință și sacrificiile, cum ar fi stresul, nopțile nedormite sau distanța față de

casă. În cazul în care doriți să deveniți șofer de camion, iată care sunt cele mai importante criterii: 

  • Să aveți un permis de conducere categoria B,
  • Să obțineți calificări care să permită conducerea vehiculelor mai mari, adică permis de conducere categoria C, C+ E, D,
  • Pentru a putea lucra ca șofer care transportă mărfuri sau care transportă persoane, trebuie să se efectueze o pregătire adecvată, care variază în durată.

Un tânăr de 18 ani care a obținut calificările din categoriile C, C+ E și D, D+ E, trebuie să finalizeze pregătirea și să promoveze examenul. El va putea lucra ca șofer doar pe linii obișnuite (până la 50 km) până când va împlini 21 de ani pentru categoria C sau 23 de ani pentru categoria D.

Citește și: Gestul emoționant pe care l-a făcut un șofer român a uimit pe toată lumea. Bărbatul a salvat viața unui coleg, pe un drum din Germania: „Slovacul nu a avut curaj să se apropie, stătea pe margine blocat”

O persoană în vârstă de 21 de ani care a obținut calificări de categoria C, C+ E și o persoană de 23 de ani care a obținut calificări de categoria D, D+ E trebuie să finalizeze pregătirea și să promoveze examenul de stat cu precalificare accelerată, potrivit asmo-solutions.ro.