Când are loc următoarea minivacanță pentru bugetari? Angajații trebuie să își planifice și anunțe din timp concediile pentru vara, însă nu trebuie să uitați și de următoarea minivacanță pentru bugetari! Este perioada ideală pentru a planifica o escapadă alături de prietenie sau familie.

Citește și: Top 3 cele mai frumoase locuri din România. Zonele care îi impresionează chiar și pe turiștii străini

Luna iulie 2023 nu aduce nicio minivacanță pentru români, motiv pentru care trebuie să mai așteptați până în luna august. În luna August va exista o zi liberă legală și o „punte” pentru bugetari, iar românii se pot bucura de o minivacanță de 4 zile. Iată despre ce perioadă este vorba!

Zile libere 2023. Când are loc următoarea minivacanță pentru bugetari?

Salariații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber pe data de 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, potrivit Codului muncii. În anul 2023, această sărbătoare importantă pică într-o zi de marți, iar Guvernul a decis să declare și ziua de 14 august liberă pentru bugetari, pentru a crea o „punte”. Astfel, bugetarii din România se bucură de patru zile libere consecutive: 12 august (sâmbătă), 13 august (duminică), 14 august (luni) și 15 august (marți- Adormirea Maicii Domnului).

Citește și: Câte zile libere avem în 2023 și 2024: Lista liberelor legale. Cine muncește va fi plătit dublu

Cei care trebuie să se prezinte la muncă în aceste zile trebuie să fie recompensați de angajatori. Ei trebuie să le asigure salariaților compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive temeinice, nu se poate acorda timp liber, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Guvernul a decis la finalul anului trecut ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din sectorul public, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Câte zile libere legale au mai rămas până la sfârșitul anului 2023

În total, în anul 2023, există 15 zile libere legale, dintre care trei cad în weekend și 12 în timpul săptămânii. Acestea se adaugă celor trei zile libere pentru bugetari în 2023, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Zilele libere care au mai rămas până la finalul anului sunt:

14 august- Luni (doar pentru bugetari)
15 august – Marți (Adormirea Maicii Domnului)
30 noiembrie – Joi (Sfântul Andrei)
1 decembrie – Vineri (Ziua Națională a României)
25

decembrie – Luni (Crăciunul)
26 decembrie – Marți (Crăciunul)