Greva profesorilor din România. Sindicatele din educație declanșează luni, 22 mai 2023, o grevă generală în școli, după negocierile eșuate de la Guvern. Începând de luni dimineață, 22 mai, de la ora 8.00, cadrele didactice sunt în grevă generală. Nu se știe până când va dura greva, în contextul în care s-a anunțat a fi o grevă generală pe termen nelimitat în școli.

Citește și: Programă Evaluare Națională 2023 pentru Română și Matematică. Când vor susține elevii de clasa a VIII-a cele două probe

Este a treia grevă de mare amploare din ultimii 30 de ani în România. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Ministerul Educației, anunț de ultimă oră despre salariile profesorilor din România

Greva profesorilor din România are loc după două runde de negocieri eșuate ale sindicaliștilor cu reprezentanții guvernului, iar ultima a avut loc duminica, 21 mai 2023. După aceste discuții eșuate, sindicaliștii au respins propunerile Guvernului privind mărirea salariilor prin noua lege a salarizări i.

Ministerul Educației a transmis un comunicat de presă de ultimă oră. În urma discuțiilor de duminică de la Guvern, Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor a anunțat, luni, că au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să

creeze cadrul legal pentru:

- Salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.

- Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000

de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;

- Acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;

- Acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Ministerul Educației menționează că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care îşi desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar.

„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației, potrivit HotNews.ro.

Profesorii aflați în grevă nu vor fi plătiți

Vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura și personalul nedidactic din școli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment și în învățământul superior. Profesorii din România care intră în grevă generală de luni nu vor fi plătiți, chiar dacă nu se știe cât va dura această grevă.

Citește și: Începând de luni, 22 mai, profesorii din România intră în grevă generală. Aceștia cer să le fie mărite salariile. Ce spune legea?

„Conform legislației în vigoare pe perioada grevei se suspendă contractul individual de muncă, deci nu vor plătiți, cu atât mai mult trebuie să înțelegeți că și-au asumat cu toții acest lucru, ne-am asumat cu toții acest lucru, pentru a înțelege foarte clar care este starea de nemulțumire. Este vorba de peste 150.000 de cadre didactice, la care se adaugă 60.000- 70.000 personal didactic și auxiliar”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.