Când va avea loc următoarea majorare a pensiilor în 2023? Prima majorare a pensiilor de pe parcursul anului curent s-a petrecut în luna ianuarie. O mare parte dintre românii au considerat însă că indexarea cu rata inflației care s-a petrecut la începutul anului este o măsură insuficientă, având în vedere prețurile care au crescut semnificativ în ultimele luni.

Citește și: Ajutor social 2023: Noile modele de cerere și anchetă socială pentru acordarea ajutorului social, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzire

Astfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, are în vedere mai multe propuneri pentru noua lege a pensiilor, care să îi avantajeze mai mult pe vârstnicii din țara noastră.

Când va avea loc următoarea majorare a pensiilor în 2023? Anunțul așteptat de milioane de români 

Pensiile românilor au cunoscut modificări de la 1 ianuarie 2023, atunci când a fost modificată valoarea punctului de pensie cu 12,5 procente, de la 1586 de lei, la 1785 de lei.

Tot de la începutul anului a fost modificat și talonul de pensie.

În acest moment, indemnizația socială pentru pensionari este stabilită la valoarea de 1125 de lei, fiind prevăzută și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale.

Pentru a beneficia de acest ajutor, veniturile persoanelor care fac parte din aceste categorii trebuie să fie mai mici sau egale cu suma de 3000 de lei, în funcție de veniturile lunare realizate.

Citește și: Tichete sociale 2023. Românii vor primi următoarea tranșă de bani pe tichetele sociale, înainte de Paște

De asemenea, de la începutul anului s-a luat decizia ca pensionarii cu venituri mici să primească ajutoare din partea statului.

Bugetul alocat pentru această hotărâre este în valoare de patru miliarde de lei.

Valoarea punctului de pensie urmează să cunoască o nouă majorare din anul 2024, atunci când valoarea va crește cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga un procent de 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Anunțul lui Marius Budăi despre majorarea pensiilor în 2023

Ministrul Muncii a făcut un nou anunț duminică, 26 martie, în ceea ce privește majorarea pensiilor în 2023. Oficialul spune că urmează să înainteze în perioada următoare două proiecte de lege în fața coaliției de guvernare.

Momentan, Marius Budăi nu a menționat care ar fi suma pe care pensionarii ar urma să o primească în urma unei posibile noi majorări.

„Lucrăm în acest moment și într-o zi, două voi duce în coaliție două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare. Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreodată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină și să aducă o speranță părinților și bunicilor noștri și ulterior să n-o îndeplinim. Și de altfel, știți că am mai anunțat creșteri de pensii și colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliție”, a explicat Marius Budăi, potrivit Prima News.