Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă depășești pe linie continuă? Șoferii trebuie să fie la curent cu ultimele modificări din Codul Rutier 2023. Din luna martie 2023, șoferii vor primi amenzi pentru lucruri care le erau permise. Iată tot ce trebuie să știți despre Codul Rutier 2023 și noile modificări!

Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă depășești pe linie continuă?

Potrivit Codului Rutier 2023, cu privire la depășiri, se trece într-o clasă superioară de contravenții încălcarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire (de la 580 lei- 725 lei la 870 lei- 1.160 lei amendă). Șoferii care depășesc pe linia continuă nu vor mai rămâne fără permis doar 30 de zile, ci 60 de zile.

Codul Rutier 2023. Șoferii vor putea fi amendați până la 3.000 de lei

Începând cu 2 martie 2023, potrivit schimbărilor stabilite prin OG 11/2023, la Codul rutier, și polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot da amenzi în cazul nepreschimbării permisului sau talonului auto ori neradierii vehiculului deținut în termenul legal, dar și pentru deținerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul emis în străinătate.

Citește și: Poți obține permisul de conducere mai devreme. Vezi de la ce vârstă poți susține acum examenul în România

Șoferii pot fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru:

  • Neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conținutului celor în vigoare;
  • Neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
  • Neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege;
  • Deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru contravențiile de mai sus sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Sursă: avocatnet.ro.