Căldura instalată aproape în toată Europa a fost întreruptă brusc de furtuni violente. A căzut grindină de dimensiuni uriașe în Franța, iar în Italia s-a stabilit un nou record de descărcări electrice- 2500 de fulgere într-o singură oră.

Citește și: Zăpadă în iulie, la Bâlea Lac! Este locația preferată a românilor care fug de căldură

Harta Europei este incarcata saptamana aceasta de coduri de canicula.

Cupola de caldura a adus azi 39 de grade in Spania, la Sevilla si 37 la Murcia. Madrilenii s-au copt la 35 de grade, la fel si turistii si localnicii din Roma, care au indurat 34 de grade.

In Italia cel mai cald al fost in Sardinia, iar la Viena s-au inregistrat 31 de grade. Dar unde a fost caldura extrema, au venit si furtunile. In estul Frantei, nordul italiei si in Germania vijeliile au facut prapad.

Iar in Bosnia, la Banja Luca, cele 36 de grade au fost insotite de ploi torentiale.

De la caniculă, la furtuni violente în Europa 

In estul Frantei, ploile torentiale au declansat cod rosu. Vantul a suflat in rafale chiar si cu 130 de kilometri pe ora in Haut Rihn. Acolo unde patronii undei terase si-au vazut afacerea distrusa. La granita cu Germania, in Alsacia, ploaia s-a transformat rapid in grindina de dimensiunea mingiilor de tenis.

Alerta de cod portocaliu de furtuni violente au emis meteorologii si pentru alte 22 de departamente. 

La poalele Alpilor, un turist a vrut sa arate lumii cum oamenii se scalda in lacul de munte, la 40 de grade. Cincisprezece minute de vânt, ploaie neîncetată și tunete este si tabloul diminetii de azi din regiunea italiana Varese. Localnicii descriu un vartej de aer care a smuls cu radacini cu tot copacii. 

La Trentino a fost stabilit un nou record de descarcari electrice: 2500 intr-o singura ora, scrie presa din peninsula. Si, daca pentru ieri au fost amise avertismente de calatorie pentru turistii romanii care merg in vacanta in Spania si Grecia, astazi pe lista alertelor comunicate de Ministerul Roman de Externe s-a adaugat si Croatia, din cauza temperaturilor ridicate.