O cupolă de căldură extremă domină Europa. În Spania temperaturile au atins 44 de grade, iar în Italia meteorologii iau în considerare emiterea unei alerte violete de caniculă.

Citește și: Pericolul de care puțini știu la Marea Neagră. Ce sunt curenții rip și ce trebuie să faceți dacă vă trag în larg?

Și în Grecia va fi cod roșu începând de mâine, cu maxime de 48 de grade așteptate, iar prognoza arată că vârful caniculei va fi atins vineri, 48 de grade celsius este temperatura de

foc așteptată pentru zilele acestea pe măsură ce cupola de căldură extremă se răspândește în Europa. Treisprezece regiuni din Spania sunt sub alerte de cod portocaliu și roșu de caniculă. AEMET, Serviciul Național de Meteorologie, a anunțat pentru astăzi 44 și 45 de grade în Andaluzia și Guadalquivir și 43-44 de grade în Grenada și Saragosa. Este al doilea val de căldură din vara aceasta pentru spanioli.

Mari este o româncă șofer pe camion în Spania și ne a spus că nu pleacă în călătorie zilele acestea fără lada frigorifică: „Efectiv nu se poate respira, mergi cu lada frigorifică după tine, că ci altfel nu supraviețuiește. Sunt 40 de grade, dar se simt ca și nu ar fi 45-47 de grade. Ș i dacă stai la plajă cinci minute poți să zici efectiv că te-ai prăjit”. 

Ministerul Român de Externe a emis o atenționare pentru românii care călătoresc în Spania 

Ministerul Român de Externe a emis o atenționare specială de călătorie pentru românii care merg în Spania. Turiștii și localnicii deopotrivă se luptă cum pot cu razele arzătoare. Italia arșița va aduce săptămâna aceasta patruzeci și șapte patruzeci și opt de grade în Sicilia și sardina.

Pentru prima dată în acest an am putea vedea aici codul violet de căldură emis în cele mai aplice condiții.

„Codul violet este penultima treaptă înainte de cod negru. Temperaturile care depășesc 45 de grade sunt încadrate la acest nivel de cod al puterii de suportare a organismului”. Pentru muncitorii nevoiți să lucreze în plin soare este de neimaginat. Corpul uman resimte chiar și 60 de grade.

Autoritățile au redus drastic timpul de lucru în aer liber și emit permanent recomandări pentru hidratare și protecție. „În zona orașului caliari sunt prevăzute miercuri 48 de grade spre 50. Ceva foarte, foarte greu de suportat”. Greu de îndurat și de către turiștii care asaltează fântânile și orice petec de umbră.

Căldura tot mai intensă este cauzată de „cerberus”, un anticiclon atmosferic de origine africană.

Noi recorduri termice absolute sunt de așteptat că vor fi doborâte zilele acestea. U n cod roșu de căldură excesivă va fi în vigoare de mâine și în Grecia, unde sunt prognozate 43 de grade. Serviciul meteo elen a anunțat că fenomenul periculos poate dura șase zile. „Se anunță săptămâna aceasta 42-43 de grade la umbră. Așteptăm în curând de la autoritățile din Grecia să emit anumite avertismente suplimentare pentru că este cod roșu. Este alertă de cod roșu aici”.

Cupola de caniculă se extinde în întreaga Europă, din Franța și Germania, până în Polonia și Croația. Populația este îndemnată des de autoritățile din aceste țări să ia măsuri de precauție pentru că vremea poate deveni periculoasă. Vara trecută, considerată cea mai caldă din istorie, s-au înregistrat peste 61.000 de morți din cauza căldurii, relevă un studiu publicat ieri.