Curenții rip, pericolul de la Marea Neagră de care puțini știu. Plajele de la Marea Neagră sunt mai populate acum ca niciodată de către turiști, însă puțini știu pericolul care se află în aceste momente pe litoral. Curenții rip trag rapid oamenii în larg și produc multe decese în fiecare an, atenționează profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a Universității din București, într-un videoclip din seria „Doza de Știință”.

„Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: E risc de holeră în Marea Neagră! La ce concluzie au ajuns specialiștii, după ce au testat apa din litoralul românesc

Acești curenți se formează în anumite condiții specifice, printr-o combinație de relief subacvatic și de hidrodinamică, de comportament al valurilor.

„Cum se formează mai exact: în condițiile în care valurile se sparg, deci atunci când avem, să spunem, o furtună ușoară, în care turiștii pot să intre în apă, deci nu este arborat steagul roșu al salvamarilor, ci un steag roșu galben, valurile creează un anumit gradient de presiune care este orientat către larg.

Iar acest gradient practic se descarcă către mare, în zona cu cea mai mică rezistență și de cele mai multe ori zona aceasta cu cea mai mică rezistență este reprezentată de anumite breșe, anumite canale de scurgere în morfologia submersă, în relieful submers", a mai spus profesorul.

Ce trebuie să faci dacă curenții rip te trag în larg

Profesorul anunță că o zonă cu curenți rip poate fi identificată „foarte ușor prin prezența spumei”. Gradul de conștientizare al pericolului este redus în România, motiv pentru care profesorul insistă asupra metodelor prin care turiștii se pot apăra împotriva curenților rip.

În primul rând, profesorul insistă că trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți. Acest curent nu are tendința să te tragă la fund, ci să plutiți în cadrul lor către larg, dar cu viteze destul de mari.

În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotați paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotați spre plajă, mai indică profesorul Tătui.

Citește și: Vremea la mare în iulie 2023: Ce temperatură are apa mării?

„Cea mai mare frecvență și intensitate a curenților rip pe plajele românești ale Mării Negre se produce atunci când valurile vin din sector estic. Și aici discutăm despre o plajă de direcții între nord-est și sud-est, iar cei mai puternici curenți se produc atunci când valorile depășesc aproximativ jumătate de metru și, mai ales atunci când depășesc 0,8-1 metru, deci, practic, în situațiile în care suntem la limita de furtună și în care turiștii pot fi încă în apă, adică putem fi la limita între arborarea steagului roșu – galben și arborarea steagului roșu”, a adăugat profesorul Florin Tătui.