Românii au devenit tot mai interesați de gătitul acasă și nu oricum, ci experimentând tot felul de rețete noi de pe internet care să îi ajute să ducă un stil de viață sănătos. În topul căutărilor pe Google se regăsesc rețetele pentru parizer de casă sau magiun de prune, iar oamenii spun că perioada din pandemie i-a determinat să petreacă mai mult timp în bucătărie. Căutate sunt și dietele de tot felul, dar specialiștii atrag atenția că nu ar trebui urmate fără sfatul medicului.
Cu un simplu click și puțină determinare, toți putem încerca să preparăm tot felul de mâncăruri, iar românii nu se dau înapoi atunci când vine vorba de gastronomie. Cei mai mulți își caută inspirația pe Google, acolo unde au acces la nenumărate rețete explicate pas cu pas.
Topul căutărilor din acest an aduce în prim plan rețetele preparate într-un mod sănătos, cum ar fi parizerul de casă, sosul olandez, gogoșarii în oțet sau scovergile. Iar cei care vor să aibă în casă câte ceva dulce, au căutat rețete pentru magiun de prune, dulceață de căpșuni sau compot de prune.
„E foarte interesant să vedem ce rețete putem să descoperim după ce vedem ce s-a căutat.
Nutriționiștii spun că preparatele făcute în casă sunt mult mai sănătoase decât orice am putea găsi în comerț.
De altfel, perioada pandemiei i-a determinat pe oameni, în lipsa ieșirilor în oraș, să petreacă mult mai mult timp în bucătărie. Așa că fie au încercat să recreeze mâncarea făcută altădată de părinți și bunici, fie au improvizat sau au căutat rețete noi pe internet.
Sfatul medicilor cu privire la dietele de pe internet
Și dietele sunt în topul căutărilor. Oamenii au fost interesați să afle cum ar trebui să urmeze dieta cu lapte, cea scandinavă, balerina sau cu ouă fierte. Deși interesul e în mod cert unul ridicat, specialiștii spun că ar trebui cerut sfatul unui medic sau al unui nutriționist înainte.
„Mai degrabă să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată, să nu luăm un plan sau o dietă a vecinului sau a vecinei, a prietenei care e făcut pentru ea și pentru nevoile ei și nu pentru noi", a mai spus nutriționistul Amalia Arhire.
Dar românii au avut și curiozități în anul care aproape a trecut. De exemplu: cum se produce un cutremur, cum se încheie mediile școlare sau ce este Hamas. Alții, în schimb, au vrut să învețe despre tehnici de negociere, de citire a chipului sau despre investiții.