Ziua de 1 Martie este foarte așteptată de mulți români din țara noastră. Prima zi a noului sezon aduce cu ea venirea primăverii, vestește temperaturi mai ridicate și, bineînțeles, renașterea naturii. Mărțișorul, care nu le lipsește doamnelor și domnișoarelor în această zi, este unul dintre obiectele din popor de care se leagă o mulțime de legende, obiceiuri și superstiții. În timp ce unele sunt apuse de mult timp, altele sunt păstrate chiar și în ziua de astăzi. 

Tradiții de ziua Mărțișorului: Ce trebuie să faci și ce să nu faci pe 1 Martie ca să-ți meargă bine tot anul

Tradiția spune că mărțișorul trebuie legat într-un singur nod pentru ca acesta să alunge problemele și ghinioanele din viața ta. Totuși, nu contează doar felul în care este legat șnurul de mărțișor, ci și momentul în care se face acest lucru.

De exemplu, există o superstiție potrivit căreia mamele care le pun mărțișoare copiilor, fie la mână, fie la piept, pe haine, trebuie să aibă mare grijă când fac acest lucru, pentru a nu fi văzute de o femeie însărcinată în acel moment. Se spune că nerespectarea acestui obicei face ca micuțul care se va naște să aibă un semn pe corp.

Citește și: Urări de 1 Martie 2024! Surprinde-i pe cei dragi cu mesaje speciale în prima zi de primăvară

Nu foarte multă lume știe, însă una dintre cele mai importante superstiții legate de prima zi de primăvară este chiar formarea Mărțișorului și ce simbolizează acesta. Se spune că Mărțișorul este un simbol al obiceiului de a le face daruri celor dragi. În ceea ce privește culorile acestuia, ele nu sunt deloc întâmplătoare. Tradiția spune că roșul simbolizează viața, adică femeia, iar albul amintește de înțelepciunea bărbatului.

Există obiceiuri și tradiții diferite în funcție de regiunea țării. De exemplu, în Moldova și Bucovina se spune că fetele sunt cele care trebuie să le ofere mărțișoare băieților, urmând ca aceștia să le întoarcă favorul pe 8 martie, atunci când băieții trebuie să le dea cadouri sau flori fetelor de la care au primit mărțișoare.

O Tradiție veche din Transilvania spune că sătenii trebuie să atârne mărțișoarele la uși, la ferestre și chiar pe coarnele animalelor din gospodărie.

Legenda spune că astfel sătenii sunt protejați de spiritele rele.

De departe însă, una dintre cele mai cunoscute legende legate de Mărțișor și de prima zi de primăvară este cea a Babei Dochia. Se spune că aceasta torcea firul Mărțișorului, care ar fi reprezentat de fapt cursul celor 365 sau 366 de zile ale unui an.

Citește și: Mesaje de Mărțișor 2024! Cele mai frumoase urări pentru prima zi de primăvară

Într-o zi însă, femeia își trimite nora la un pârâu să albească un ghem de lână neagră. Fiind un ger năprasnic, se spune că însuși Iisus Hristos a văzut durerea fetei, căreia i-a dat în dar o floare roșie. Printr-o minune, ghemul de ață a devenit alb, iar nora Babei Dochia s-a întors mulțumită acasă să îi vestească soacrei sale venirea primăverii.

Povestea nu se termină însă aici. Legenda spune că Dochia, convinsă că vremea este caldă, și-a lepădat toate cojoacele și a înghețat împreună cu mioarele sale pe munte. Se spune că frigul care a venit a fost atât de puternic încât a transformat-o în stană de piatră.