Toate organismele vii au nevoie de apă pentru a trăi. La om, un nivel insuficient de apă duce la deshidratare și la diverse probleme de sănătate. Specialiștii recomandă un consum de apă care variază în funcție de mai multe criterii: vârstă, sex, greutate, starea de sănătate, condițiile de mediu etc. Află din acest articol câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a alege apa minerală pe care să o consumi zilnic.
Ce conține o apă minerală și prin ce diferă de apa de la robinet
Atât apa de la robinet, cât și apa minerală sunt opțiuni comune pentru hidratarea zilnică, dar prezintă câteva diferențe importante în ceea ce privește: compoziția, modul de procesare și beneficiile pentru sănătate. Fiecare tip de apă are caracteristici proprii, iar alegerea între ele depinde de stilul de viață, nevoile individuale și preferințe.
Apa de la robinet este tratată și filtrată pentru a fi sigură pentru consum. În general, conține minerale precum calciu, magneziu și sodiu în cantități mici, dar aceste niveluri nu sunt la fel de concentrate ca în apa minerală.
Apa de la robinet poate conține și clor, folosit pentru purificare.Apa minerală conține o cantitate semnificativă de substanțe benefice, cum ar fi: calciu, magneziu, bicarbonat și potasiu. Mineralele sunt esențiale pentru funcțiile organismului și pot avea beneficii variate, precum prevenirea crampelor musculare și susținerea sănătății osoase.
Astfel, apa de la robinet reprezintă o opțiune sigură și accesibilă pentru hidratarea zilnică, însă nu oferă un aport semnificativ de minerale în comparație cu apa minerală.
Compoziția apei minerale
La cumpărarea unei ape minerale, trebuie să analizezi cu atenție eticheta produsului, pentru a vedea compoziția. Componente precum: calciu, magneziu, bicarbonat, potasiu și sodiu sunt elemente esențiale ce ajută sănătatea: calciul este important pentru oase, magneziul poate preveni crampele musculare și poate menține echilibrul metabolic, bicarbonatul ajută la echilibrarea acidității din sistemul digestiv, iar dioxidul de carbon oferă prospețime și un gust plăcut.
Unele ape conțin și alte substanțe benefice, precum sulfați sau fluoruri, iar alegerea trebuie să țină cont de afecțiuni sau nevoi specifice pentru a evita efectele adverse.
PH-ul apei, o caracteristică importantă
Un alt factor important la cumpărarea apei minerale este verificarea valorii pH-ului. Nivelul optim al pH-ului în apă este în jur de 6,5 – 8,5, deoarece un pH în afara acestui interval poate avea efecte negative asupra organismului.
Apa cu un pH echilibrat contribuie la o digestie sănătoasă și reglează aciditatea din organism.Reziduu sec – indiciu despre compoziția minerală a apei
Reziduul sec reprezintă cantitatea de minerale rămasă în apă după ce aceasta s-a evaporat. Se exprimă în mg/L și oferă, așadar, informații despre cantitatea de minerale. O valoare ridicată a reziduului sec arată că apa este bogată în minerale, fiind benefică în special în refacerea echilibrului mineralelor din corp după efort sau în cazul unor afecțiuni. Un reziduu sec între 500 și 1500 mg/L este unul moderat, potrivit legislației europene. Apele care depășesc acest prag sunt ape bogate în minerale.
Apa din surse naturale
Este important să cunoști și sursa apei minerale. Apa minerală provine din izvoare sau din surse naturale specifice, iar calitatea și compoziția acesteia sunt determinate de geologia regiunii respective. O apă provenită dintr-o sursă naturală bine protejată și necontaminată este mult mai bună decât apele supuse procesării intensive. În plus, este bine să optezi pentru branduri și produse verificate, cu o reputație bună în materie de siguranță și puritate.
Indicații despre apa minerală de la Protecția Consumatorilor
Potrivit informațiilor prezentate de Protecția Consumatorilor din România, apa îmbuteliată nu trebuie expusă la soare sau la temperaturi înalte. De asemenea, apele cu un conținut ridicat de fluor nu sunt recomandate pentru consumul zilnic, în cazul copiilor mici și al sugarilor. Mai potrivite pentru micuți sunt apele necarbogazoase și slab mineralizate, ce pot fi luate în calcul pentru prepararea hranei.