Este ziua în care Hristos, după răstignire, se odihnește cu trupul în mormânt, dar cu sufletul coboară în iad pentru a aduce mântuirea celor adormiți. În această zi solemnă, credincioșii sunt chemați la rugăciune și meditație asupra jertfei supreme și a iubirii nemărginite a Mântuitorului.

Citește și: La ce oră încep Deniile în Săptămâna Mare în 2025? Programul complet al slujbelor

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.

Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta. Așa Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, si de durerile Tale cumplite i s-a rânit inima; care împreuna cu ucenicii si cu mironosițele Te-au pus in mormânt, care a treia zi
Te-au văzut înviat din morți si la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tai Îngeri.

Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, către care zic si eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință.

Amin”

Ce se face în Săptămâna Mare

Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare, reprezintă cele șapte zile care preced Paștele și are o semnificație adâncă în cadrul tradiției creștine. Este un timp dedicat postului, rugăciunii și purificării sufletești, în care credincioșii retrăiesc ultimele momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe cruce. Fiecare zi din această săptămână este marcată de slujbe speciale, numite denii, și de obiceiuri care au rolul de a pregăti atât sufletul, cât și casa pentru

marea sărbătoare a Învierii.

Este o perioadă importantă în calendarul creștin, ce precede Paștele și încarcă fiecare zi cu un profund sens spiritual. În aceste zile, credincioșii se adâncesc în meditație, rugăciune și post, amintindu-și de suferințele și sacrificiul lui Iisus Hristos.