Dacă îți dorești o dantură sănătoasă și, desigur, completă, este important să respecți o rutină de igienă orală adecvată. Mai mult, pentru a reduce riscurile apariției cariilor dentare și a altor afecțiuni stomatologice este recomandat să-ți formezi câteva obiceiuri care îți mențin sănătatea și starea de bine. Cu cât reușești să adopți această rutină mai repede, cu atât mai bine.
În plus, grija pe care o acorzi danturii trebuie păstrată chiar și atunci când câțiva dintre dinții naturali au fost înlocuiți cu implanturi sau cu alte tratamente de restaurare dentară.
Cum spuneam, prevenția este singura metodă prin care reduci riscurile afecțiunilor stomatologice. Iată ce să introduci în rutina ta zilnică, dacă vrei o dantură sănătoasă și completă:
Periază-ți regulat dinții
Periază-ți dinții cel puțin de două ori pe zi, dimineața după ce te-ai trezit și seara înainte de somn, folosind o periuță de dinți cu perii moi. Fii sigur că periajul durează cel puțin două minute și acoperă toată suprafața danturii. În timpul periajului curăță și limba, dar și gingiile.
Folosește ața dentară
Ața dentară trebuie folosită zilnic. Cu ajutorul ei cureți spațiile dintre dinți și sub linia gingiilor, acolo unde, de cele mai multe ori, periuța de dinți nu poate ajunge.
Ața dentară ajută la prevenirea acumulării de placă bacteriană și la menținerea sănătății gingiilor.Clătește cavitatea orală cu apă de gură
Folosește un antiseptic bucal (apă de gură) pentru a clăti cavitatea orală după periajul dentar. Apa de gură te ajută să reduci bacteriile, să restabilești pH-ul gurii și să menții o respirație proaspătă. Alege un produs fără alcool pentru a evita uscarea excesivă a cavității orale.
Programează-te la controale stomatologice regulate
Așa cum bine știm, este recomandat să mergem la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. În acest fel suntem siguri că orice posibilă problemă sau afecțiune este depistată și tratată în timp util, evitându-se eventuale complicații și tratamente mai complexe. În timpul controalelor regulate, medicul stomatolog îți va oferi și recomandări concrete în ceea ce privește îngrijirea orală adecvată.
Adoptă o dietă echilibrată pentru sănătatea orală
Dieta ta zilnică trebuie să fie bogată în legume, fructe și produse lactate pentru a furniza nutrienții esențiali pentru sănătatea dinților. De altfel, o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe și alimente bogate în nutrienți, te va ajuta să te simți bine din toate punctele de vedere. Evită consumul de alimente bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați, deoarece acestea pot contribui la apariția cariilor.
După cum vezi, grija pe care o poți acorda sănătății orale nu implică schimbări majore în viața ta, ci doar o rutină axată pe o igienă orală corectă și alimentație echilibrată. Desigur, să nu uităm de controalele anuale la medicul stomatolog, cele care îți vor confirma că ai grijă de dantura ta în mod corect.
Photo: Pexels