Competentă BAC 2023: Se echivalează sau nu notele? Elevii ar fi trebuit, potrivit noului calendar al Examenului de Bacalaureat 2023, să susțină prima probă orală din cadrul examenului pe data de 14 iunie, fiind vorba despre proba la Limba și Literatura Română.

Iată însă că, chiar dacă aceste probe orale au fost deja amânate, elevii care au terminat clasa a 12-a au parte de o nouă surpriză.

Competență BAC 2023: Se echivalează sau nu notele? Iată ce a decis Ministerul Educației

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de către Ministerul Educației, competențele din anul 2023 nu vor mai fi susținute de către absolvenții clasei a 12-a. Calificativele pe care elevii urmau să le obțină în urma susținerii acestora urmează să fie echivalate cu mediile anuale din timpul celor patru ani de liceu.

Citește și: Calendar Evaluare Națională 2023: Pe ce dată încep înscrierile pentru elevii de clasa a 8-a? Află pe ce perioadă se desfășoară probele examenului de capacitate

„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022- 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe

parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pus în dezbatere publică.

Află cum se echivalează competențele de la BAC 2023

Echivalarea competențelor lingvistice de comunicare în limba română/limba maternă:

În ceea ce privește echivalarea competențelor lingvistice de comunicare în limba română sau în limba maternă, acestea vor fi notate în conformitate cu media aritmetică, fără

rotunjire, a mediilor anuale obținute de către elev la disciplina în cauză, pe parcursul celor patru ani de liceu.

Prin urmare, pentru media cuprinsă între 5 și 6,99 se acordă nivelul „utilizator mediu”. Media cuprinsă între 7 și 8,49 le aduce elevilor nivelul „utilizator avansat”, în timp ce absolvenții clasei a 12-a care au o medie aritmetică între 8,50 și 10 obțin nivelul „utilizator experimentat”.

Pentru elevii care au studiat la programul de învățământ seral sau cu frecvență redusă un program de 5 ani de liceu, media aritmetică va fi realizată din media anuală a fiecărei clase, respectiv clasele 9-13.

Citește și: Definitivat 2023: Când are loc proba scrisă? Calendarul de desfășurare a examenului de Definitivat 2023

Echivalarea competențelor lingvistice într-o limbă străină:

Elevii de clasa a 12-a care au medie aritmetică cuprinsă între 5 și 5,99 primesc nivelul A1. Cei care au o medie aritmetică cuprinsă între 6 și 6,99 primesc nivelul A2. Absolvenții clasei a 12-a care au o medie aritmetică între 7 și 8,49 obțin nivelul B1 iar cei care au media aritmetică între 8,50 și 10- nivelul B2.

Echivalarea competențelor digitale:

Elevii care au media aritmetică între 5 și 5,99 obțin nivelul „utilizator începător”, cei care au media aritmetică între 6 și 6,99 primesc nivelul „utilizator mediu”. Elevii care au obținut media aritmetică între 7 și 8,49 primesc nivelul „utilizator avansat”, iar cei care au obținut o medie aritmetică situată între 8,50 și 10 vor fi declarați utilizatori experimentați.