Pentru mulți tineri, viitorul se construiește cu adevărat doar peste hotare. După ce termină liceul, ei își caută job-uri în străinătate, chiar dacă în unele situații este vorba despre muncă necalificată. Este și motivul pentru care unii dintre ei nici nu mai pun preț pe diplomele obținute.
Citește și: Românii sunt speriați de mâncarea de pe litoral! Iată ce ne sfătuiesc inspectorii
„Acasă este utilă, cui îi place cartea. Mie dacă nu mi-a plăcut nu ma ajut. Nu am mai dat la mai departe pentru că am plecat în străinătate și nu mi a plăcut mai mult școală”.
Pe Daniel l-am găsit pe picior de plecare în Aeroportul din Craiova. După ce a terminat liceul profesional, tânărul nu a mai dat Bacalaureatul. Avea nevoie de bani, așa că a ales calea străinătății.
„Am plecat prima dată cu fotbalul. Nu am rezolvat și după aia m-am pus pe muncă. Am lucrat și în țară ca barman. Un an de zile, dar nu mi-a convenit. Nu erau destui bani. Mai mult de 4.000 de lei n-aș lua pe lună acolo. Iau în jur de 1.600- 2.000 pe lună, 15 euro câștig pe oră. Chiria acum am plătit 300 de euro pe lună. Taxele sunt mici. Cât despre diploma de Bacalaureat. Chiar dacă ai diplomă, tot nu câștigi cât trebuie. De asta nu mă văd în țară”, a declarat Daniel.
Tinerii din România vor să își construiască viitorul în străinătate
Și pentru tinerii din Iași, viitorul pare mai luminos în străinătate: „Țările vestice consider că sunt mai multe posibilități în afară pentru că se plătesc mai bine. Job-urile și ele sunt numeroase. Mă gândeam că dacă se ivește ocazia m aș duce. Am doar cunoștințe care urmează să plece și sunt foarte încântați de idee. Ei consideră că România nu le oferă ce își doresc”
O singură parte bună în tot acest exod sunt banii trimiși de românii din Diaspora înapoi în țară. În 2022, Banca Mondială prognoza a fi undeva la 11 miliarde de dolari remitențele din România.