Marina Almășan a fost invitata lui Mihai Ghiță la emisiunea “În oglindă, pe care acesta o prezintă la Kanal D2, și a vorbit despre un subiect mai puțin știut din perioada în care își trăia anii studenției la București.

Citește și: Marina Almășan, declarații emoționante despre relația cu tatăl său, la “În oglindă”: „Tatăl meu a fost un mic dictator pentru că a avut o copilărie grea”

Studentă eminentă la acea vreme, Marina Almășan și-a amintit în cadrul emisiunii "În Oglindă" cum a intrat în vizorul Securității fără să înțeleagă atunci despre ce

este vorba și ce se dorea, de fapt, de la ea.

"Când eram la facultate, în vremurile acelea, studenții cei mai buni erau în mod automat primiți în rândul membrilor de partid. Noi, tinerii de atunci, nu aveam treabă cu partidul, nu ne doream, dar asta era regula. Erai cel mai bun, trebuia să intri în partid. Nu aveai cum să refuzi, căci erai apoi exclus de peste tot.

  Securitatea era interesată în a avea niște colaboratori în diferite medii, inclusiv în mediul universitar. Eu nu știam de lucrul acesta. Tata evita să vorbească acasă despre asta pentru că el era de părere că noi, copiii, nu trebuie să auzim lucrurile acestea, să nu vorbim cine știe ce cu prietenii apoi și să ajungă vorba mai departe ”, a povestit Marina Alm ăşan.

În cele din urmă a avut loc şi  întâlnirea cu membri ai temutei Securităţi.

Într-o zi m-au chemat la decanat și mi s-a spus că doresc niște domni să discute cu mine. Au vorbit prietenos cu mine, m-au întrebat dacă îmi place facultatea, ce vreau să devin, cum sunt colegii, dacă avem studenți străini în grupă. Mi s-au părut niște întrebări nevinovate și la care eu le-am răspuns.

Apoi mi-au spus că ei mă întreabă dacă sunt de acord ca uneori ei să se întâlnească cu mine, să le povestesc despre ce se întâmplă în jurul meu, dacă există colegi care se revoltă împotriva sistemului", a continuat Marina Almășan.

T atăl Marinei Almășan și-a pus mâinile în cap când a aflat: "Vor să te racoleze"

Eu, fiind un copil foarte cuminte, am venit acasă și le-am povestit părinților.

Apoi l-am văzut pe tata și am văzut cum își ia mâinile în cap.

"<<Vai, sper că n-ai semnat nimic. Vor să te racoleze>>, mi-a zis tata.

Eu nu semnasem nimic. Tata mi-a spus sub nicio formă să nu intru în jocul lor, să nu le spun nimic. Păi și dacă mă întreabă, ce le zic? <<Spui și tu că la noi totul e bine, toată lumea învață, toți se pregătesc de viitor>>, m-a sfătuit tata.

  După vreo lună au venit iarăși domnii respectivi. Îmi răsuna în urechi îndemnul tatălui și făceam exact cum îmi spunea el- totul e bine, toți învață.   Și-au notat ceva și apoi nu m-au mai căutat niciodată", a mai declarat prezentatoarea de televiziune.

Emisiunea "În Oglindă", prezentată de Mihai Ghiță, poate fi urmărită în fiecare vineri, de la ora 22:00, la Kanal D2.