Chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, Ziua Internațională a Păcălelilor este celebrată în fiecare an pe data de 1 aprilie. În această zi, așa cum îi zice și numele, reprezintă momentul ideal pentru a le juca feste celor apropiați. De Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, oamenii le fac farse prietenilor, colegilor de muncă, familiei, cu scopul de a îi păcăli, cât și să îi facă să zâmbească într-un final.
Citește și: Mesaje amuzante de 1 aprilie 2024 pentru Ziua Păcălelilor
Obiceiul de a face farse de 1 aprilie este unul vechi de secole, însă originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. În cazul în care v-ați întrebat de ce Ziua Păcălelilor are loc pe 1 aprilie, continuați articolul pentru a afla răspunsul!
Ziua Păcălelilor, origine. De ce este sărbătorită pe 1 aprilie?
Despre apariția Zilei Păcălelilor, una dintre ipotezele acceptate susține că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franța, anul 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.
După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut inițial probleme de a se obișnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie.
Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”. Odată cu trecerea timpului, felicitările trimise cu ocazia Anului Nou, dar de 1 aprilie, au început să fie considerate farse, deoarece uneori erau însoțite și de cadouri hazlii, precum bomboane de ciocolată în formă de pește sau felicitări cu pești.Citește și: Superstitii de 1 aprilie: De ce NU ai voie sa te superi azi!
O altă teorie care susține că 1 aprilie este Ziua Păcălelilor spune că obiceiul datează din perioada Imperiului Roman, atunci când romanii organizau serbările Hilaria închinate zeiței Cybele pe data de 25 martie, iar la această petrecere oamenii purtau măști și puteau păcăli pe oricine.
Data de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea țarilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și, apoi, s-a răspândit pe tot globul.
Cu este sărbătorită Ziua Păcălelilor în toată lumea?
- În Marea Britanie și Canada, farsele de Ziua Internațională a Păcălelilor – „Fool’s Day” – se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el „April Fool”.
- Tot în Anglia, Ziua păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă atașată pantalonilor sau fustei.
- În Franța, Belgia, Olanda, Italia și zonele unde se vorbește franceza din Canada și Elveția, tradiția de 1 aprilie este cunoscută ca „Poisson d’Avril” („pește de aprilie”).
- În Scoția, această zi este numită „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vestește venirea primăverii.
- În Spania, celor păcaliți de 1 aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi”. De asemenea, ei au și au propria zi a păcălelilor, celebrată pe 28 decembrie, numită „Dia de los Santos Inocentes” (Ziua celor naivi).
- „Dia de los Santos Inocentes” este sărbătorită și în unele state din America Latină: Peru, Mexic și Columbia, tot pe 28 decembrie.
- În Iran și în unele părți din India, Ziua păcălelilor are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).