În țara cu doar treizeci și patru de paturi de mari arși, un loc a fost eliberat în centrul din Timișoara, imediat după cele două deflagrații din Crevedia. Până acum, niciun rănit nu a ajuns acolo, deși dotările sunt la nivelul celor din străinătate.

Reporterii Kanal D au filmat în interiorul unității construite cu cinci milioane de euro, un strop de normalitate în marea de probleme care ne înconjoară.

„În această boxă se află o pacientă care este deja de trei săptămâni, a fost transferată din spitalul Bagdasar, este vorba de o pacientă de 64 de ani, cu o arsură cu suprafață de aproximativ 73 la sută”, arată personalul medical al unității.

Bătrâna a fost rănită în explozia unei butelii de gaz, în București.

Un loc liber în centrul din Timișoara s-a dovedit salvator pentru ea.

„Avem aparate de susținere a funcției vitale, monitorul cu care monitorizăm pacienții douăzeci și patru de ore din douăzeci și patru care ne permite monitorizare invazivă, care ne permite monitorizare a funcției respiratorii”, a declarat Ancuța Pop Coman, medic Terapie Intensivă.

Citește și: „Când o să murim, de la GPL-ul ăsta o să murim!” Florica, femeia ucisă de explozie, a prevestit dezastrul de la Crevedia

Un singur salon e gol în eventualitatea în care una dintre victimele din Crevedia ar fi transferată aici. Până acum nu s-a întâmplat asta.

„Se poate intra, mă refer doar la personal medical, din păcate cumva vizitele de aparținător sunt limitate, știm foarte bine riscul de vectorizare, dar pacienții pe cele trei boxe și în celelalte două boxe sunt cu două puncte de supraveghere și sunt monitorizați în continuare de personalul medical”,

a explicat Panche Taskov, medic primar coordonator.

Centrul de Mari Arși din Timișoara a fost deschis în 2019, la trei ani după tragedia din Colectiv. Investiția în această clinică s-a ridicat la 5 milioane de euro, însă cele cinci paturi sunt total insuficiente.

„Cu siguranță necesarul la nivel național este unul mult mai mare și necesită deschiderea altor alte unități”,

a mai spus medicul.

Pe lângă dotări, tratarea unui mare ars  presupune costuri uriașe

„Foarte costisitor. Ce vă pot spune din statistică financiara pentru anul trecut, costul se ridică undeva la 8 milioane de lei pentru cei 150-160 de pacienți”, a explicat acesta.

Peste zece mii de pacienți ajung anual la camerele de gardă ale spitalelor din România cu arsuri, iar aproximativ patru mii de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arată într-un raport oficial al Ministerului Sănătății.