Agricultura modernă presupune o reacție promptă împotriva provocărilor care apar într-un sector într-o mare măsură condiționat de factorii de mediu. Schimbările climatice, vremea imprevizibilă, buruienile, bolile și dăunătorii culturilor pot compromite vigoarea plantelor, cantitatea și calitatea recoltei.
Este nevoie deci de un control riguros și de o monitorizare continuă a terenurilor, de la înființarea culturilor și până la recoltare. Cu ajutorul unor drone topografice se pot verifica aspecte precum stadiul de dezvoltare a plantelor, simptome de boli și debutul unei invazii a insectelor, creșterea buruienilor, modul în care rodește
Beneficiile dronelor topografice
Dronele topografice permit o monitorizare detaliată și precisă a terenurilor agricole, pe care fermierii nu o pot realiza inspectând ei înșiși la fața locului culturile. Într-un timp scurt, drona parcurge suprafețe mari, care nu pot fi verificate la pas, printre rândurile de plante și furnizează imagini clare, pe baza cărora se diagnostichează starea culturii.
Problemele sunt detectate în timp real cu dronele topografice, înainte de a se produce daune iremediabile și a fi compromise culturile. Se reduc astfel costurile operaționale, se raționalizează consumul de apă, de fertilizatori, de erbicide, insecticide și fungicide, și crește randamentul culturilor.
Cu ajutorul dronelor se pot realiza hărți amănunțite cu date despre altitudine, înclinare și caracteristicile solului, extrem de utile pentru planificarea lucrărilor agricole, pentru distribuirea resurselor, pentru însămânțare, erbicidare, fertilizare sau irigare.
Utilizarea acestor aparate moderne controlate automat economisește timp și resurse umane pentru inspecția manuală a culturilor. O zonă cultivată parcursă într-o jumătate de oră de mai multe persoane este acoperită de dronă în doar câteva minute, în care se înregistrează imagini de precizie, detalii cu zoom sau cadre de ansamblu.
În plus, calea aeriană a dronei este mult mai accesibilă decât calea terestră, printre rândurile de plante deja dezvoltate de multe ori și vegetația abundentă.Aplicarea tratamentelor fitosanitare cu drone agricole
Dronele agricole pentru aplicarea tratamentelor la culturi sunt un ajutor neprețuit pentru fermieri, aducând acestora multe avantaje. Investiția într-un astfel de dispozitiv se amortizează rapid, prin eficiența pe care o vor căpăta operațiunile de erbicidare, fertilizare sau aplicare de fungicide și insecticide.
Aplicarea aeriană controlată de la nivel apropiat de sol permite realizarea de soluții concentrate, care își produc efectele mult mai rapid și mai bine. Stropii de lichid sunt astfel calibrați pentru a asigura o răspândire uniformă pe suprafața culturilor. Dronele agricole sunt setate în funcție de condițiile de mediu, de viteza și direcția vântului, de umiditatea atmosferică și de presiune.
Accesibilitatea în teren este un alt avantaj major al utilizării dronelor pentru tratamente.
Uneori solul ud, în urma ploilor nu permite intrarea utilajelor de stropit. Drona rezolvă eficient această problemă, permițând efectuarea cu promptitudine a stropirilor, atunci când este nevoie.Dispozitivul se poate folosi pe orice tip de cultură, de la cereale, plante tehnice și până la viță de vie și pomi fructiferi, stropii reușind să pătrundă și prin corolele acestora, eliminând pericolele reprezentate de ciuperci sau insecte dăunătoare.
Dronele agricole au devenit un instrument esențial pentru fermierii moderni, oferind soluții eficiente și inovatoare pentru gestionarea provocărilor complexe din agricultură. Prin monitorizarea precisă și în timp real a culturilor, detectarea rapidă a problemelor și aplicarea optimă a tratamentelor fitosanitare, dronele contribuie la creșterea randamentului și la reducerea costurilor operaționale. De la cartografierea detaliată a terenurilor până la aplicarea tratamentelor precise, aceste tehnologii optimizează resursele și sporesc productivitatea, ajutând fermierii să răspundă prompt la variabilele imprevizibile ale mediului agricol.