Fazele Lunii sunt diferitele forme în care apare Luna văzută de un observator de pe Pământ, care variază în funcție de mișcarea de revoluție a Lunii în jurul Pământului. Multe persoane cred că fazele Lunii sunt datorate umbrei Pământului, însă aceasta este o concepție greșită. Pentru a explica fazele Lunii trebuie să luăm în considerare orientarea a trei corpuri cerești: Soarele (singura sursă de lumină), Pământul și Luna, relatează astro-urseanu.ro.

Fazele Lunii sunt următoarele: Luna Nouă, Primul Pătrar, Luna Plină și Ultimul Pătrar. Luna Nouă apare atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Se produce la șapte zile după Ultimul Pătrar. Primul Pătrar apare după circa o săptămână de la Luna Nouă și indică faptul că Luna a parcurs aproximativ o pătrime din ciclul său lunar.

Citește și: Vremea în luna ianuarie 2024: Prognoza meteo care ne dă peste cap planurile

Luna Plină apare atunci când acest corp ceresc se află între Soare și Pământ și are loc la șapte zile după Primul Pătrar. În timpul acestei faze, Luna este orientată spre Soare, așa cum este văzută de pe Pământ, de aceea apare luminată complet. Ultimul Pătrar are loc la șapte zile de la Luna Plină și apare atunci când se află la o elongație de 90° vest, față de Soare.

În această fază vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar.

Când vom avea Lună Nouă și Lună Plină în ianuarie 2024?

Luna Nouă: 11 ianuarie 2024

Primul Pătrar: 18 ianuarie 2024

Luna Plină: 25 ianuarie 2024

Ultimul Pătrar: 4 ianuarie 2024

Anul 2024 aduce patru spectacole cerești, mai exact două eclipse de Soare și două eclipse de Lună. Din păcate, doar două dintre aceste fenomene pot fi văzute în Europa. Prima va fi o eclipsă penumbrală de Lună, mai puțin vizibilă, pe 25 martie. Aceasta va fi urmată de o eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie, care va fi vizibilă doar din Pacific, sudul și estul SUA până în estul Atlanticului de Nord.

A doua eclipsă de Lună a anului va avea loc pe 18 septembrie. Cea de-a doua eclipsă de Soare a anului 2024 va avea loc pe 2 octombrie. Nici acest fenomen nu va putea fi vizibil din Europa, relatează  moongiant.com.

Luna Plină în ianuarie 2024. De ce este numită „Luna Plină a Lupului”? 

Prima Lună Plină a anului este cunoscută în multe culturi drept „Luna Plină a Lupului”.

Această denumire se trage din legăturile profunde și străvechi dintre lupi și luna plină din ianuarie. Lupii sunt mult mai zgomotoși și mai vizibili în ianuarie, când începe sezonul de reproducere. Oamenii au început să asocieze lupii cu luna pur și simplu pentru că sunt animale nocturne care sunt foarte active noaptea, deoarece nu există dovezi științifice care să lege lupii de ciclul lunar.

Conform mitologiei celtice, lupul este infuzat cu putere lunară, care se referă la capacitatea sa de a adulmeca intuiții sau cunoștințe ascunse și de a detecta surse neașteptate de pericol, potrivit moongiant.com. Luna Plină a Lupului este momentul ideal de a propulsa în Univers planurile mărețe pe care le aveți pentru 2024. Aveți încredere în instinctele de lup atunci când vine vorba de decizii importante și fiți tenace în căutarea cunoștințelor utile, pentru a vă putea duce planurile la bun sfârșit întotdeauna.