Taxele și accizele majorate ne aduc scumpiri în 2024. Vorbim de alimente, băuturi, carburant și locuințe. Guvernul are nevoie de bani pentru a acoperi deficitul din buget și vrea să colecteze mai mult din taxa pe valoare adăugată. Reporterul Iulia Dumitrașcu a urmărit toate datele și a explicat câți bani vom plăti în plus în noul an.

Citește și: Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024! Câți bani ajung, de fapt, în buzunarele românilor

„TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru alimentele bio, cele tradiționale și cele de origine montană. Cu un salt mult mai mare de la 9% la 19% vorbim de berea fără alcool. Aici vor fi incluse și alimentele, dar și băuturile cu zahăr adăugat minimum 10 grame la suta de grame de produs. Astfel, un desert care costa 10 lei va fi mai scump cu 82 de bani, excepție fac însă cozonacii și biscuiții.

De departe, cele mai mari scumpiri survin la locuințele de cel mult o 120 de metri pătrați, cu o valoare de până în 60.000 de lei. Aici, cota TVA va crește tot de la 5% la 9% și vom avea parte de un plus de până la 20.000 de lei, adică 4.000 de euro la o singură tranzacție. Cresc și accizele la tutun, alcool și carburanți.

Motorina și benzina se vor scumpi cu sume cuprinse între 26 și 29 de bani pe litru, adică peste 14 lei dacă vorbim de un

plin de 50 de litri. Desigur, de la carburant putem ajunge la scumpiri în lanț. Hotelierii anunță deja că s-ar putea ca vacanțele să fie mai scumpe cu până la 10%. Nici drumul spre energia verde nu este mai ieftin, astfel cota TVA va crește de la 5% la 9% pentru panourile fotovoltaice pompele de căldură și sistemele de încălzire de înaltă eficiență. Momentan acestea au fost informațiile”,
a declarat reporterul Iulia Dumitrașcu.