Vești proaste pentru toți românii. Măsura fiscală prin care micile afaceri vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri va duce la scumpiri mult mai mari la raft. Comercianții spun că nu au de unde să susțină această pierdere mai ales că toți cei implicați în lanțul alimentar vor adăuga la preț, astfel majorările se vor resimți tot în buzunarul clienților.

Cu 1% din cifra de afaceri urmează să fie taxate de la 1 ianuarie 2024 micile afaceri.

Comercianții spun că singura soluție pentru a face față acestei măsuri fiscale este să majoreze prețul alimentelor.

„Se însumează de la producătorul de materie primă care să presupune că ar fi o micro intreprindere care produce ouă de prepeliță, la transportator sau la distribuitor și după aia la retailer. Putem vorbi de creșteri mai mari”, a declarat Feliciu Paraschiv.

â

Noile scumpiri vor fi suportate în final de clienți

Să luăm exemplul unei pâini.

„Scumpirea de unu la sută s-ar putea transforma într-o majorare de patru, cinci procente, în funcție de toți cei implicați pe lanțul comercial. În cazul pâinii, pe lângă comerciantul, final vorbim și despre cei care produc materia primă pentru pâine dar și despre cei care o ambalează sau etichetează”,

a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

Și reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că majorarea prețurilor este iminentă, mai ales că pe lângă impozitarea cu unu la sută din cifra de afaceri, guvernanții au pregătit și alte măsuri fiscale.

Citește și: Guvernul pregătește noi scumpiri

„Crește și nivelul de salarizare, crește și TVA-ul la produsele tradiționale, ecologice ș.a.m.d.

Probabil vor fi și creșteri de prețuri. Probabil se umblă și la adausul comercial, probabil vor fi și măriri de prețuri”, a explicat oficialul.

Nota de plată va fi suportată în final de clienți. În ultimul an, mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproximativ 12%. Inflația în luna august s-a situat la 9,4%. Pentru finalul anului, economiștii estimează că s-ar putea apropia de șapte procente.