Românii sunt tot mai îngrijorați de traiul de zi cu zi. Creșterile de prețuri se resimt tot mai puternic, iar pentru mulți, bugetul nu ține deloc pasul cu etichetele de la rafturi. În lipsa altor variante, unii aleg să cumpere mai puțin sau doar la promoție. Pentru toți acești oameni, Guvernul mai vine cu o veste și nu tocmai bună. Produsele tradiționale, și așa scumpe, vor costa și mai mult de la 1 ianuarie.

Citește și: Modificări de ultimă oră la pachetul fiscal! Iată de e când intră în vigoare

„Zilele de promoție, caut unde sunt produse mai ieftine, asta fac ca să mă pot descurca. Probabil că cei care sunt sus nu mai ajung cu privirea și la bază”, a declarat o femeie. În lipsa unui echilibru financiar, românii văd cum săptămână de săptămână prețurile sunt tot mai mari, în timp ce pensiile și salariile stagnează.

„De exemplu, înainte îmi plăcea să iau o brânză mereu și acuma nu mai au că e foarte, adică să iau o brânză bună calitativ e vreo 50 de lei kilogramul. Au zis acum că o să se ieftinească alimentele de bază. A fost o lună, orice minune ține trei zile. Deci în luna august mi se pare că a fost zahărul puțin mai ieftin”,

a mai spus o româncă.

Potrivit unui sondaj, cei mai mulți români se tem că prețurile vor crește mult peste posibilitățile lor, iar abia pe următoarele locuri se află nivelul de trai, criza economică sănătatea sau educația. Temerile oamenilor se concretizează la rafturi, acolo unde prețurile întrec orice așteptări, iar în lipsa banilor, unii ajung doar să rămână cu privitul.

„Spre exemplu lactatele mi se par scumpe și produsele agroalimentare, adică a ajuns undeva 12 lei kilogramul de roșu, care e exorbitant.

S-a ieftinit uleiul cu câțiva bănuți și au crescut celelalte de poate zece ori”, „Mai rabd. La pensia următoare sau de la o pensie la alta mă împrumut, ca să ne ajungem cu banii”, au mai spus românii.

Românii nu își mai permit nici strictul necesar 

Economiștii atrag atenția că tot mai mulți oameni sunt în situația în care nu își permit să cumpere nici măcar strictul necesar.

Creșterile de prețuri au erodat pas cu pas puterea de cumpărare a oamenilor. Spuneau în primăvară că românii vor ajunge să meargă la hipermarket ca la muzeu, să admire produsele și să nu și le permită. Din păcate, am ajuns la acel moment, iar perspectivele nu arată deloc bine. Mulți români s-au întors la margarină, la parizer și la cartof, mâncarea săracului, la fel ca în anii '90.

În tot acest context, Guvernul vine cu taxe noi. Vom plăti mai mult pentru produsele tradiționale. Noile măsuri ale guvernului majorează TVA-ul de la 5%, la 9% pentru produsele clasificate drept tradiționale sau bio. Aici se încadrează mai multe tipuri de pâine, conserve, brânzeturi sau dulcețuri. Măsurile guvernului ar urma să intre în vigoare din ianuarie.