Sunt schimbări anunțate în toate domeniile, iar cei care au în plan să își cumpere de la anul un apartament trebuie să știe că va costa mai mult, cel puțin asta avertizează specialiștii, care spun că prețurile locuințelor vor crește odată cu majorarea TVA-ului. Din ianuarie, TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro va crește de la 5% la 9%, ceea ce înseamnă că, de exemplu, pentru un apartament de 110.00
Concret, pentru o locuință de peste 500.000 de euro se va aplica o taxă de 0,3 la sută pe diferența dintre acest plafon și valoare de piață. Dacă vorbim despre o casă de 700.000 de euro de exemplu, proprietarul va plăti anual o taxă de 600 de euro. La fel se va întâmpla și cu mașinile mai scumpe de 75.000 de euro. Următoarele luate în vizor de autorități sunt marile companii, care vor plăti o taxă anuală de 1% din cifra de afaceri.
Totodată, TVA-ul pentru produsele care au un conținut ridicat de zahăr, va crește la 19 la sută, se vor majora accizele pentru băuturile cu zahăr și tutun, dar și pentru băuturile care conțin alcool.Experții în economie spun că pactul fiscal va duce spre noi scumpiri. „În câteva luni de zile se va repercuta asupra prețurilor majorității bunurilor și serviciilor. Produsul în sine, dacă cumpărăm detergent sau dacă cumpărăm lapte, este și el produs de o mare companie, care la rândul ei cade sub incidența taxei de 1%, prin urmare păcatul, viciul profund al acestei filozofii fiscale este că a inventat o taxă care se poate aplica, se aplică în lanț”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie, pentru NEWSTIME.
Românii se gândesc cu groază la următoarele scumpiri
Oamenii deja se gândesc cu groază că vor fi nevoiți să scoată din buzunare și mai mulți bani. „ O să fie vai de noi, vai de noi o să fie.
În urma discuțiilor din coaliție s-a decis ca și băncile să plătească o taxă de 1% pe an pe cifra de afaceri, separat de impozitul pe profit, iar în final toți clienții vor suporta costurile, anunță economiștii.
„Este suficient să modifice dobânzile, să le crească la credite cu 0,05, adică ceva ce este și greu perceptibil de către un debitor sau să le scadă la depozite, astfel încât să paseze acest cost suplimentar pe umerii clienților”, a declarat profesorul Bogdan Glăvan.
Pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat cel mai probabil săptămâna viitoare de Executiv. Pentru toate aceste reforme, Guvernul Ciolacu a anunțat că își va asuma răspunderea în Parlament.