Căldura din sistemul de termoficare ar putea ajunge în caloriferele noastre în următoarele zile, după ce meteorologii au anunțat temperaturi tot mai scăzute pe timpul nopții, doar că teama de facturile mari îi determină pe oameni să apeleze la fel de fel de soluții doar ca să amâne momentul. Specialiștii spun că am putea plăti și cu peste 40% mai mult față de sezonul trecut.

Citește și: Românilor nu le ajunge salariul de la o lună la alta! Cu cât ar trebui să trăiască, de fapt, o familie în țara noastră

  „Ne învelim cu plapuma, mai gros, ne îmbrăcăm mai în gros. Deocamdată nu am dat, o ducem așa, mai stăm așa. Mai târziu, să nu plătim facturile mari ”, a declarat o femeie. Trei zile cu nopți în care temperatura nu depășește zece grade înseamnă automat pornirea instalației de termoficare. „Mă îmbrac ceva mai bine. Și în casă stau într-un trening și mai se încălzește când fac mâncare”,

a mărturisit un bucureștean. 

„La nivelul unui apartament probabil că vom discuta de o întreținere care va merge către 700-800 de lei la un nivel de două camere”, a declarat Dumitru Chișăliță, expert în energie.

Cu peste 40% la sută mai mult am putea scoate deci din buzunare pentru facturile din acest an, dacă e să facem o comparație cu cele din iarna trecută.

„Anul trecut, în luna ianuarie, care a fost cea mai friguroasă lună și este din punct de vedere meteorologic cea mai friguroasă lună de iarnă, un apartament cu două camere și cu două persoane a avut o factură, total utilități, deci incluzând și apa caldă și căldura, de 500 sute de lei aproape”, a declarat

Așa că nu e de mirare că românii preferă să facă frigul decât să dea drumul la căldură.

Preferam pe 1 noiembrie, ca să plătim mai puțin. Păi, dacă eu am 1.800 pensie și vine șapte milioane, de unde să dai?”, a declarat o femeie.

În Capitală urmează temperaturi scăzute 

În Capitală ne așteaptă câteva nopți cu temperaturi cuprinse între patru și opt grade Celsius. Conform legislației, operatorul de termoficare are obligația să dea drumul la căldură în sezonul rece imediat ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi de sub zece grade Celsius.

Anul trecut, prețul gigacalorie a crescut simțitor.

În acest moment, un ieșean plătește 245de lei pe gigacalorie, un bucureștean aproximativ 350 de lei, iar locuitorii din Cluj trebuie să scoată din buzunare în jur de 400 de lei per gigacalorie. Un apartament de două camere, care are centrală proprie, poate ajunge la o întreținere lunară de 800-850 de lei, spun experții. Vestea bună este că până în martie 2025 prețul gazului va rămâne plafonat.