Controversele continuă după tentativa eșuată de naționalizare a banilor din fondurile private de pensii. În timp ce guvernanții neagă vehement o astfel de intenție, românii cred că astfel de încercări nu se vor opri aici.

Analiștii vorbesc și ei despre neputința statului de a-și regla cheltuielile, astfel că singura variantă de a face rost de bani mai mulți o găsesc tot în mediul privat.

„Discutăm despre un document cu caracter neoficial și facem în jurul lui un capăt de țară.

Acel amendament nu a luat calea oficială, nu a urmat procedura parlamentară, nu a fost înregistrat”, este reacția ministrului Finanțelor după ce, marți, subiectul naționalizării pilonului doi de pensii a creat un val de reacții.

20 de miliarde de euro, cât reprezintă suma strânsă până acum la pilonul doi, ar fi o avere inestimabilă pentru nevoile urgente ale Guvernului.

„Din disperarea de a mări veniturile statului. Vedem că este o atitudine consecventă, mai fățișă sau mai ascunsă, dar care vizează de ani de zile naționalizarea sau stoparea acumulărilor de bani în pilonul doi de pensii”, a explicat Bogdan Glăvan, profesor de economie.

„Nu mi se pare ceva corect, pentru că fiecare om a muncit pentru bănuții aceea și sunt bănuții lui”,

spun românii.

Deși amendamentul a dispărut din pachetul de măsuri fiscale votat marți de parlament, discuțiile despre naționalizarea pensiilor au rămas.

„Eu, repet, nu sunt în Evul Mediu, eu nu pot să închid gura oamenilor, eu nu pot să-i spun unui om de ce ai tu opinie, a fost o opinie proastă. Eu mă uit în ochii dumneavoastră și vă spun foarte clar: nu se desființează pilonul, nu se naționalizează pilonul doi de pensie, lucru care s-a întâmplat, mi se pare, și în Polonia și în Ungaria.

Suntem, cred, printre singurele țări care avem pilonul doi de pensii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: Facturile și datoriile nu țin cont de problemele financiare! Tinerii din România își găsesc tot mai greu de lucru

„Miza este aceea de a face rost de bani la buget. În continuare asta este o prioritate, va rămâne o prioritate, dacă se păstrează filozofia de guvernare.

Creșterea de taxe de acum nu rezolvă problema deficitului bugetar nici pe departe, pentru că impactul ei este de aproximativ unu la sută din PIB. Disperarea de a crește taxele și de a pune mâna pe orice altă parte din proprietatea oamenilor se va menține și ea”, mai spune specialistul în economie.

Opt milioane de români depun bani pentru pensia facultativă de la pilonul doi.

Anul trecut, suma medie pe care a primit-o o persoană înscrisă a fost de aproximativ 14 500 de lei.