Statul s-a împrumutat atât de mult că fiecare român care muncește este acum dator cu douăzeci de mii de euro pentru țară. A dat în foc oala cu lapte, ne spune și Banca Națională în timp ce oamenii, și așa sărăciți de prețurile din ultima perioadă, sunt îngrijorați cu privire la ce ne așteaptă.

Teama cea mai mare este că tot noi, angajații, vom plăti sumele uriașe, luate de la diverse bănci.

Țara noastră s-a împrumutat cu peste paisprezece miliarde de euro doar în primele șapte luni ale anului, în timp ce datoria externă totală a ajuns la nu mai puțin de 158,8 miliarde euro, o sumă care îi lasă pe mulți cu gura căscată.

Noul pachet de măsuri bugetare sunt aproape gata

Prin comparație, ar însemna ca fiecare angajat din țara noastră să fie dator cu câte douăzeci de mii de euro.

Oamenii le cer guvernanților să vină cu măsuri pentru a ieși din această situație până nu e prea târziu. Astfel, după cum spune chiar ministrul de Finanțe, Fondul Monetar Internațional ne bate la ușă.

„Dacă n-am lua măsurile, da am fi în situația în care am ajuns în 2010”, a declarat Marcel Boloș, la un post de televiziune.

Mult anunțatele măsuri bugetare sunt aproape gata.

Liderii coaliției vor ca numărul secretarilor de stat să fie redus cu douăzeci la sută, cel al consilierilor înjumătățit iar impozitul pentru mașinile și locuințele de lux va crește. Totodată, și pentru alcool și tutun vom plăti mai mult, iar microîntreprinderile vor avea o taxă pe profit de unu la sută.

Sunt doar câteva dintre schimbările anunțate de autorități, în speranța că așa se vor colecta mai mulți bani la stat.

„Surse guvernamentale ne spun că săptămâna viitoare măsurile fiscale ar putea ajunge pe masa Executivului. De acolo, proiectul va merge și în Parlament. Este vorba despre măsuri de reducere de cheltuieli bugetare, dar și creșteri de taxe. Pentru toate acestea, Guvernul a anunțat că își va asuma răspunderea”, a transmis Diana Buzea, reporter Kanal D.

Oamenii cred însă că nu din buzunarul lor, și așa secat, ar trebui să mai scoată banii acum guvernanții.

Concluzia vine chiar de la Banca Națională.

Citește și: Ieftinirile ne golesc buzunarele. Românii spun că scăderile de prețuri anunțate de Guvern sunt apă de ploaie: „E o vrăjeală totală”

„După 2013-2014 încoace s-a vărsat oala de lapte și am ajuns în situația ca astăzi să ne luptăm ca singura țară cu deficit excesiv în Uniunea Europeană”,

a spus Eugen Rădulescu, consilierul lui Mugur Isărescu.

În același timp în care promite o curățenie în instituții, limite de cheltuieli cu personalul, dar și taxe noi, coaliția s-a înțeles pe creșterea salariului minim din octombrie la 3300 de lei brut. În plan este și o majorare a pensiilor, din ianuarie.