Românii din marile metropole și cei din orașele mici trăiesc realități total diferite. Inflația nu discriminează, dar la capitolul salarii sunt diferențe ca de la cer la pământ nici oportunități profesionale nu prea există. spun tinerii. Pentru majoritatea, visul spre un trai mai bun începe cu mutarea în Capitală sau peste hotare. Am poposit în Giurgiu, un oraș unde câinii nu umblă cu covrigi în coadă, timpul pare că a rămas în loc.

Aici de la blocurile vechi și neîngrijite și până la afacerile care nu și mai au cerere astăzi.

Citește și: Ieftinirile ne golesc buzunarele. Românii spun că scăderile de prețuri anunțate de Guvern sunt apă de ploaie: „E o vrăjeală totală”

Adina a trăit în Scoția pentru cinci ani. Dorul de casă a adus-o înapoi acum doi ani. În tot acest timp nu a reușit să își găsească un loc de muncă.

Ar accepta orice dacă s-ar ivi o ofertă. „Pot să lucrez în orice, mai puțin pe partea IT. Mi-a fost dor, mi-e dor dacă aș pleca, dar când vin aici mă lovesc de multe ziduri”, a declarat Adina. De aceleași ziduri se lovesc tinerii. Lista cu meseriile pe care le pot avea într-o localitate săracă este scurtă.

„Absolut nimic. Am prieteni care au căutat vara asta joburi de vară și nu au găsit absolut nimic”, „Aici în Giurgiu mai mult de văzător sau ceva de genul ăsta nu, nu

cred că iese”, au declarat mai mulți tineri. Facturile și datoriile nu țin cont de problemele financiare, iar dacă scumpirile sunt la fel în toată țara, salariile sunt direct proporționale cu mărimea orașului.

Inflația nu discriminează, salariile da! Locuitorii din orașele mici câștigă pe jumătate cât bucureștenii 

Ana a decis deja că viitorul ei nu încape într-o urbe atât de mică.

Vrea să devină doctor, dar într-un spital unde va fi plătită suficient, cât să trăiască decent: „Am lucrat ca ambalator manual, chiar atunci era salariu 1.200 de lei. Nu prea sunt foarte multe lucruri în care poți să profesezi sau să poți să-ți creezi un viitor destul de bun aici. Mă gândesc mă la București”.  Este împinsă de la spate de bunicul ei care ne mărturisește că oportunitățile din Giurgiu s-au închis odată cu fabricile.

„Am fost la fabrica de conserve lăcătuș mecanic ce s a întâmplat. De fabrică au rămas pereții. Au mai lucrat la negru așa și până am ieșit la pensie”, a declarat bărbatul.

Datele arată că locuitorii orașelor mici nu câștigă nici măcar jumătate din venitul unui bucureștean. În timp ce inflația a fost în luna iulie de 9,4 la sută în toate orașele din țară.