După opt ani, Iulian Gherguț, românul răpit în Africa, a fost eliberat. Bărbatul a ajuns în România după ce din 2015 autoritățile nu au oferit decât informații ocazionale despre el. Cu înfrigurare l-au așteptat familia și apropiații, care în tot acest timp s-au rugat să îl revadă în viață.

Citește și: Părinții Sharei, tânăra ucisă de o substanță interzisă, audiați de procurori! Acuzații grave la adresa iubitului fiicei lor: „Să nu mai fie distruse și alte familii”

Reporter: Îl așteptați de mult timp să vină.

Mama lui Iulian: Noi seara, dimineața ne rugăm pentru el. Mergem la biserică în fiecare zi. 

Cunoscut drept cel mai vechi ostatic european de care se știa din Sahel, o regiune din Africa, Iulian Gherguț a fost eliberat după opt ani. Românul lucra la o mină ca agent de pază pentru o companie.

În 4 aprilie 2015 a fost răpit de către o grupare jihadistă. Ulterior a fost dus în Mali, iar de acolo i s-a pierdut urma.

Opt ani s-au transformat într-o veșnicie chinuitoare pentru părinții bărbatului. Zi de zi, an de an aceștia și-au adunat puterile de fiecare dată ca să mai înalțe o rugăciune pentru iulian, fiul lor. La cei aproape 90 de ani, ultima dorință a tatălui era să își revadă fiul de care nu mai știa nimic.

Cu înfrigurare aștepta și mama lui Iulian un deznodământ fericit, ca băiatul ei să fie în sfârșit liber.

Mama lui Iulian: Niciodată nu știm nimic de el, dacă trăiește, nu trăiește. Măcar să vină acasă.

Rudele lui Iulian îl așteaptă acasă, după 8 ani de zile 

Cei opt ani s-au scurs pentru Iulian și rudele sale ca o lentoare și o incertitudine sfâșietoare.

În afară de câteva clipuri și informații ocazionale, familia nu a mai știut nimic despre Iulian.

„Ministerul ne-a mai dat niște video-uri cu el și este din viață, din 2021 este un video. Deci au stat alții cinci ani, patru ani, șase ani și au venit acasă. Noi ne întrebăm de ce al nostru nu poate să vină, de ce durează așa mult?”, a mărturisit fratele lui Iulian. 

Răpit la vârsta de 39 de ani, Iulian se întoarce acum, la 47 de ani, după opt ani de groază trăiți printre membrii grupărilor islamiste. Ministerul Român de Externe a transmis că Iulian Gherguț se află în siguranță pe teritoriul României.