Săptămâna Mare este una dintre cele mai importante de pe parcursul anului bisericesc, fiind ultima din Postul Paștelui și cea care precede Învierea Domnului, considerată cea mai importantă sărbătoare de către Biserica Ortodoxă. Pe parcursul Săptămânii Patimilor, așa cum mai este numită Săptămâna Mare, creștinii iau parte la slujbe, în special la denii. Acestea sunt slujbe speciale, care se oficiază doar în două perioade ale anului și care prezintă evenimentele dramatice care au precedat Învierea Domnului Iisus Hristos.

Joia Mare este ziua în care este prăznuită spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos, Cina cea de Taină, instituirea uneia dintre cele mai importante elemente din Biserică: Taina Sfintei Împărtășanii sau Euharistia, dar și rugăciunea și prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani. Legenda creștină spune că ultimul eveniment a avut loc după ce Iuda, unul dintre apostoli, l-a vândut pe Iisus Hristos fariseilor.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare 2024

Joia Mare este destinată în special sarcinilor din bucătărie și vopsitului ouălor. O veche superstiție spune că cele înroșite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului.

Tot în această zi, în unele zone ale țării se fac focuri în amintirea celor care nu se mai află printre noi. Este important de precizat că nu se mătură, pentru a nu se face praf.

Se spune că morții vin în Joia Mare printre cei vii și se așează la streașina casei. De aceea gospodinele nu fac praf în casă, pentru ca acesta să nu ajungă în gura celor răposați.

Citește și: Urări de Paște 2024: Hristos a Înviat! „În aceste zile sfinte, să ne unim sufletele în rugăciune și să ne bucurăm de harul Învierii”

O altă superstiție spune că nu e bine ca în Joia Mare să îți săruți prietenii. Această legendă vine de la Sărutul lui Iuda. Se spune că cei care îi sărută pe obraz pe cunoscuții pe care nu i-au văzut de mult o să aibă gestul răstălmăcit, iar sărutul va fi perceput drept o trădare. Tot în această zi nu se fac parastase, nu se spală haine și nu se trag clopotele la biserică, însă se bate toaca.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Joia Mare

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul

şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”