Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian. Este cea mai scurtă lună gregoriană, care are doar 28 sau 29 de zile. Luna are 29 de zile în anii bisecți, în ceilalți ani, luna februarie are 28 de zile. Anul 2024 este an bisect, așadar luna februarie are 29 de zile în loc de 28. A doua lună a anului este una specială, fiind și ultima lună de iarnă.

Februarie este luna dedicată în special iubirii. Această lună este marcată de două sărbători populare: Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie și Dragobetele, care se sărbătorește pe 24 februarie.

Citește și: Valentine's Day 2024: Idei de destinații de vis. Locurile fabuloase care te vor face să te bucuri de zile pline de iubire

Chiar dacă iubirea plutește în aer în luna februarie, nu sunt singurele sărbători importante.

Chiar dacă este o lună dedicată iubirii, februarie poate fi o lună a iubirii de sine, a relațiilor cu cei din jur, în special cu prietenii. Pentru a le arăta celor dragi că te gândești la ei în această perioadă, v-am pregătit o listă cu mesaje și urări pe care să le trimiteți de la 1 februarie 2024!

Mesaje și urări pentru februarie 2024, ultima lună de iarnă

„Îți doresc ca această ultimă lună de iarnă să îți aducă liniște în casă, bani în buzunare, sănătate și noroc.”

„La mulți ani tuturor sărbătoriților lunii februarie! Să aveți parte de clipe magice alături de cei dragi”

„Suntem în luna februarie, luna iubirii! Vă doresc tuturor zile pline de iubire, alături de persoanele dragi sufletului vostru!”

„Bine ai venit, Februarie! Vă doresc să aveți parte de un Februarie blând și romantic pe care să-l petreceți alături de persoanele iubite”

„Bine ai venit februarie, lună a iubirii! De ce luna iubirii? Pentru că unii oameni sărbătoresc Valentine’s Day pe 14 februarie, alții Dragobetele pe 24 februarie. Sper să primiți în viața voastră doar lucrurile frumoase, să fiți răbdători cu ultimele zile ale iernii cu gândul că primăvara se întoarce”

„Îți mulțumesc pentru fericire, sentiment care nu știam că există, îți mulțumesc pentru tot! Să ai un februarie plin de momente frumoase!”

„Sa ningă în viața ta cu vise împlinite! Să ai parte doar de clipe magice în această ultimă lună de iarnă! Nu uita să fii pozitiv, că urmează primăvara!”

„Mă faci fericit și cred ca ție îți datorez bucuria de viață, îmi umpli viața de un sentiment de bine, de un sentiment că toate lucrurile sunt așa cum trebuie să fie”

„Îți urez ca luna februarie să fie plină de momente minunate alături de cei dragi!”

„Îți doresc ca sănătatea, norocul și fericirea să se presare în viața ta precum fulgii de nea”

„Această ultimă lună de iarnă să îți aducă liniște în casă, bani în buzunare, sănătate și noroc”

„În ultima lună de iarnă, îți doresc să ai parte de zile luminoase și serile să fie pline de căldură și iubire”

„Un februarie minunat îți doresc! Sper ca această lună să îți aducă bucurie, dragoste și clipe speciale alături de cei dragi”

„Îți doresc ca fiecare zi din februarie să fie presărată cu raze de soare și sănătate!”

„Fie ca februarie să îți aducă noi provocări, realizări și oportunități! Te îmbrățișez cu căldură în această lună specială”

Curiozități despre luna februarie pe care cel mai probabil nu le știai 

1. Știți de unde provine numele „februarie”? Luna februarie a fost denumită astfel după Februalia, care era festivalul roman al purificării. Cuvântul februarie își are originea în latinescul „Februarius”, termen care provine de la „februum”, care înseamnă purificare. Acesta se referă la ritualul curățirii, care se făcea în fiecare an la data de 15 februarie.

2. Luna februarie poate avea 28 sau 29 de zile. Data de 29 februarie apare o dată la 4 ani, atunci când este an bisect. De-a lungul timpului, durata lunii februarie s-a tot schimbat. Nu mulți știu că, la un moment dat, această lună a avut doar 23 de zile.

3. În emisfera nordică, februarie este a treia lună de iarnă, în timp ce în emisfera sudică, februarie este ultima lună de vară.

4. Februarie era închinată lui Februs, zeul împărăției subpământene. Grecii numeau luna februarie Anthesterion, în timp ce, în România, este cunoscută sub denumirea populară de Făurar.

5. În tradiția românească, luna februarie este numită “Făurar”, de la “faur”/făuritor/fierar, făcând trimitere la vremea în care se pregătesc uneltele pentru muncile agricole.

6. Se spune că dacă în februarie nu există îngheț, va fi mană în decursul anului. Dacă nu vin ninsorile şi viscolele, atunci vor apărea de Paște, iar dacă se întâmplă să tune, la vară vor fi furtuni cu grindină.

7. Conform credințelor populare, februarie este o lună capricioasă, cu fluctuații mari de temperatură între zi și noapte.

8. Există multe superstiții legate de această lună, mai ales dacă este an bisect. Se spune că nu este bine să te căsătorești, deoarece căsnicia ta nu va dura. De asemenea, nu e bine să divorțezi, pentru că vei rămâne singur(ă) tot restul vieții.

9. Nu este indicat să schimbi serviciul, domiciliul sau să începi un proiect important în februarie. Tradiția populară pentru că anul bisect e de rău augur și nu-ți va merge bine.

10. Februarie este singura lună din calendar în care este posibil să nu fie lună plină.

Surse: libertatea.ro, actualmm.ro