În România, plata cu cardul nu este valabilă peste tot. Unele magazine de cartier, florării sau fast food-uri spun mai mereu că POS-ul este stricat și îi îndeamnă pe clienții care nu au bani numerar să facă transfer bancar direct de pe telefon. Este o metodă periculoasă, avertizează specialiști, care spun că fără bon fiscal sau factură, orice plată este ilegală.

Citește și: Impozitarea bacșișului, un eșec. Ospătarii spun că măsura luată de Guvern le-a adus mai mult pierderi: „Sunt mulți care nu mai lasă”

„POS-ul stricat”, aceasta este scuza adevărată sau nu a multor comercianți care evită să ofere clienților posibilitatea de a plăti cu cardul. Mai nou acceptă plata direct la ei în cont pentru utilizatorii care pot face transfer bancar rapid de pe telefon, o metodă ilegală, ușor de pus în practică, mai ales la magazinele mici.

„Aceasta este o urmare a faptului că nu acceptă plata cu cardul pentru că dacă ar accepta plata cu cardul ar trebui să declare acei bani”,

a declarat un cumpărător. Nu de puține ori clienții se lovesc de această problemă, mai ales că în zilele noastre puțini mai au bani cash la ei. „Plata cu cardul este utilă în general și ne face viața mai ușoară”, „De obicei am banii pe card”, „Cash am destul de rar la mine”, au declarat mai mult români. Sunt însă și români care au rămas fideli plății cu cash și care nici nu simt nevoia de un POS în magazine.
„Eu de regulă cu cash lucrez, eu nu lucrez cu cardul. Mi se pare mult mai simplu. Îți pierzi identitatea ta, dacă tu folosești cardul”, a declarat un român.

Analiștii economici îi avertizează pe români 

Analiștii economici spun că magazinele unde plata cu cardul e indisponibilă mai mereu nu folosesc această scuză întâmplător. Toate magazinele ar trebui să permită plata cu cardul, există lege în acest sens.

Multe dintre ele aleg să nu o facă pentru că atunci când fac tranzacții cu cash pot să opereze artificii în contabilitate, adică să nu plătească toate taxele către stat. Magazinele care aleg să nu ofere plata cu cardul cred că majoritatea acestora fac evaziune fiscală. Tranzacțiile cu cardul au crescut în ultima jumătate de an, 95% la sută dintre solicitările pentru dotarea afacerilor cu POS au venit în luna ianuarie de la magazine, restaurante și service-uri auto.