Impozitarea bacșișului, un eșec. Impozitarea bacșișului implementată de Guvern la începutul anului pare să fie un eșec. În primele cinci luni de la aplicare statul a strâns o sumă cu mult mai mică decât estima inițial.

De vină pentru această situație ar fi clienții restaurantelor, care s-au obișnuit să ofere atenții sub formă de numerar, dar și chelnerii care încearcă să ocolească varianta prin care își lasă zece la sută din banii câștigați la stat.

Impozitarea bacșișului, un eșec. Angajații HoReCa nu sunt foarte încântați de decizia Executivului

Călin lucrează în domeniul ospitalității de peste zece ani. Bărbatul povestește că mulți clienți preferă să nu mai lase deloc bacșiș după ce au aflat că banii vor ajunge în visteria statului.

„Multă lume zice că decât să dau statului și să le lăsăm lor, mai bine prefer să-ți ție, dar lumea încă nu este foarte împăcată cu ideea asta.

Sunt mulți care nu mai lasă. Le explici cum stă treaba și preferă să nu lase”
, a povestit ospătarul Călin Pelle.

De o experiență asemănătoare a avut parte și Cristina.

„Din păcate s-au redus considerabil. Clienții nu mai lasă cum lăsau înainte și pe lângă aceasta mai avem și procentul de zece la sută pe care trebuie să-l dăm statului.

Cincisprezece, douăzeci la sută minim a scăzut bacșișul pentru ospătari”, a completat Cristina.

Citește și: Patronul milionar, înjunghiat de un client

Prin introducerea măsurii de fiscalizare a bacșișului în luna ianuarie planul guvernului a fost de a colecta nouăzeci și cinci de milioane de lei în primul an. Decizia nu pare să fie însă pe placul clienților care preferă să ofere în continuare bacșișul sub formă de numerar, fără a fi trecut pe bonul fiscal.

„Depinde de consumație: cinci lei zece lei, chiar și mai mult și mi se pare că ar fi mai ok să fie neimpozitabil, adică este totuși un ciubuc, nu mi se pare normal să fie impozitabil. Prefer să-i dau direct cash ospătarului”, „El încearcă ca, clientul să simtă bine și de aceea consider că este meritul lui sută la sută și nu văd de ce ar trebui impozitat mai ales că este vorba de sume mici”,

spun clienții.

Reglementarea guvernanților nu a adus prea mulți bani la bugetul de stat

Și patronii din HoReCa recunosc că adaptarea la noua măsură este dificilă pentru angajați.

„Există posibilitatea ca și ei la rândul lor să își dorească tips care să nu fie pe card. Sunt locații care au istoric și clienți care sunt ai casei și care au o relație dezvoltată directă cu ospătarii și atuncea deși consumul este preponderent pe card, bacșiș este preponderent cash”,

a explicat proprietarul unui restaurant.

Citește și: Taxă pod Fetești 2023: Ce preț are și cum o poți plăti prin SMS sau online?

Cei mai mulți bani proveniți din bacșișuri care au ajuns în visteria statului au fost colectați din București, Cluj și Ilfov. La polul opus, cele mai mici tipsuri s-au lăsat în județele Vaslui, Sălaj și Vrancea. Până în prezent șase milioane de lei au fost colectate de stat prin măsura impozitării bacșișului.