Canicula din iulie 2025 ridică întrebări firești: de ce apare acest fenomen, care sunt cauzele științifice din spatele lui și cât de des s-a mai întâmplat ceva similar în trecut?

Citește și: VIDEO Se propun 7 ore de studii pe zi pentru liceeni! Elevii se plâng de programa încărcată

Specialiștii în meteorologie și climatologie din Europa spun că valul de caniculă de acum este rezultatul unei combinații de factori atmosferici și schimbări climatice, care apar tot mai frecvent în ultimii ani.

Anticiclon saharian puternic

Un sistem de presiune ridicată, numit anticiclon saharian, s-a instalat peste zona mediteraneană și sud-estul Europei. Acesta împiedică circulația normală a aerului, formând un „dom de căldură” care blochează aerul fierbinte aproape de sol pentru mai multe zile la rând.

Aer tropical venit din nordul Africii

Aer fierbinte, uscat și instabil, venit din Sahara, este adus spre Europa Centrală și de Est.

Acest fenomen, cunoscut în meteorologie drept advecție de aer tropical, provoacă creșteri rapide și puternice ale temperaturilor, mai ales în zonele joase și în orașe.

Blocaj atmosferic (Omega Block)

În momentul de față, circulația atmosferică  este blocată într-un tipar numit „Omega”, care împinge sistemele de joasă presiune, cele care aduc ploi și răcire, spre nord și est. Fără precipitații, aerul cald rămâne și face ca disconfortul provocat de căldură să fie și mai puternic.

Secetă și sol uscat

În sudul României, în ultimele luni, cantitatea de precipitații a fost sub media obișnuită. Pământul uscat păstrează mai puțină umezeală, ceea ce duce la o încălzire mai puternică a aerului și accentuează valul de căldură.

Citește și: VIDEO Iarna se numără avariile la termoficare. Bucureștenii au simțit din plin gerul în case

Chiar dacă valurile de căldură nu sunt ceva neobișnuit, în ultimele decenii ele au devenit mult mai intense și mai dese, fiind un efect direct al schimbărilor climatice la nivel global.

Exemple istorice relevante

2003: Cel mai sever val de caniculă din Europa modernă, care a cauzat peste 70.000 de decese. Temperaturile au urcat peste 44°C în Franța, Italia și Spania, iar în sudul și estul României s-au înregistrat peste 39°C.

2010: Rusia și Europa de Est au trecut prin temperaturi record și incendii masive de vegetație. În România, maximele au depășit 41°C în Câmpia Română.

2022–2023: Pentru prima dată în Marea Britanie, temperatura a trecut de 40°C, iar vestul Europei a fost afectat de săptămâni întregi de caniculă intensă.