Noi reguli de circulație în sensul giratoriu. Regulile de circulație din sensul giratoriu au fost întotdeauna un subiect dezbătut de șoferii români și nu numai. Codul Rutier a fost modificat pe 17 februarie 2023, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din România.

Noi reguli de circulație în sensul giratoriu [Sursa: Pixabay]

Noi reguli de circulație în sensul giratoriu. Vechea regulă nu mai este valabilă

După modificări, Codul Rutier prevede că intersecția cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Citește și: Codul rutier se schimbă! Robert Cazanciuc, despre Legea Anastasia şi perioada de interdicţie a redobândirii permisului pentru criminalii de pe şosele

Noul regulament prevede că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, șoferii români trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Codul Rutier a fost schimbat! Noi reguli de circulație în sensul giratoriu [Sursa: Pixabay]

Ce spune Poliția Română despre noile modificări

Poliția Română a adus la cunoștință tuturor șoferilor noile modificări din Codul Rutier, care fac referire la regulile de circulație în sensul giratoriu. Printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, Poliția Română avertizează că „vechea practică nu mai este valabilă”.

„Știi cum se circulă în sensul giratoriu?

Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, se arată în postarea Poliției.

Sensul giratoriu are o nouă definiție 

Printre modificări se regăsește și o definiție mai clară pentru intersecția cu sens giratoriu. Astfel, potrivit noii definiții, "participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu".

Este important de menționat că din noua definiție a sensului giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție, modificare despre care se speră că va ajuta la reducerea accidentelor din trafic.