Ajunul praznicului Sfântului Apostol Andrei este un moment foarte important în cultura românească. Încă din bătrâni, oamenii au asociat noaptea de 29 spre 30 noiembrie cu diferite obiceiuri, legende sau superstiții care s-au dezvoltat pe parcursul timpului în jurul acestei sărbători. Chiar dacă multe dintre acestea au fost uitate odată cu trecerea timpului, altele sunt încă foarte prezente în viața românilor.

De ce pun fetele busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei?

De departe, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Sf. Andrei este busuiocul pus sub pernă. Potrivit tradiției populare, tinerele nemăritate trebuie să pună busuioc sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie pentru a visa care le este ursitul. Acest lucru este posibil pentru că în Ajunul praznicului Sf. Andrei se spune că vălul dintre lumea noastră și cea a spiritelor dispare, așa că magia pătrunde în viața noastră.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au apreciat busuiocul atât pentru gustul deosebit pe care îl dă preparatelor alimentare, cât și pentru proprietățile magice. Legenda spune că busuiocul a început să crească în locul în care Sfinții Împărați Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, așa că este o plantă cu semnificații spirituale.

Rugăciune închinată Sfântului Apostol Andrei

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prinsârguinţa

cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Andrei în 2023? Legende și tradiții din bătrâni legate de acest praznic

Mulţumim ţie, mărite Apostole Andrei, noi, neamurile cele de tine luminate şi de pe pământ la ceruri de tine ridicate, că de la slujirea vrăjmaşului depărtându-ne, ne-am făcut împreună locuitori cu sfinţii îngeri şi părtaşi ai slavei Domnului. Pentru aceasta aducem ţie după vrednicie acestea:
Bucură-te, Apostole Andrei, nume preascump şi dulce nouă, drept-credincioşilor;
Bucură-te, izgonitorul tuturor eresurilor;
Bucură-te, păzitorule cu dinadinsul al fecioriei;
Bucură-te, floarea cea preafrumoasă şi binemirositoare a raiului;
Bucură-te, că rugăciunile tale sunt ca o scară, care ne urcă pe noi la ceruri;
Bucură-te, arma

cea nebiruită a binecredinciosului popor;
Bucură-te, cel ce biruieşti în război tabăra potrivnicilor;
Bucură-te, cel ce ne dai nouă ploi potrivite;
Bucură-te, cel ce ne izbăveşti pe noi din tot felul de nevoi;
Bucură-te, cel ce aperi sfânt lăcaşul acesta de foc;
Bucură-te, cel ce ne izbăveşti pe noi de vicleşugul vrăjmaşului;
Bucură-te, cel ce la sfârşitul vieţii noastre ne ajuţi ca prin pocăinţă să ne mântuim;
Bucură-te, Sfinte Andrei, Apostole!

Sursa: Doxologia.ro