Un întreg oraș din Islanda riscă să fie șters de pe fața pământului în numai câteva ore. Peste 1.000 de cutremure au mișcat scoarța terestră, iar lava din adâncuri se apropie de suprafață. 4.000 de oameni au fost evacuați de teama unei erupții vulcanice de proporții catastrofale. După 800 de ani de inactivitate, o erupție din 2021 a marcat începutul unui nou ciclu de activitate vulcanică. De atunci, cutremurele au fost tot mai dese în Islanda, iar specialiștii avertizează că timpul a expirat sau ne pregătim de erupții vulcanice care nu se vor opri sute de

ani. Acestea sunt doar câteva dintre expresiile care au adus spaima în orașul Grindavík. 4.000 de oameni și-au părăsit casele de teama unei calamități.

Citește și: Stare de urgență în Islanda din cauza cutremurelor! Localnicii au fost evacuați de urgență

Pământul a fost zguduit de 1.100 de seisme, iar magma s-a apropiat de suprafața pământului la mai puțin de 500 de metri.

O erupție vulcanică este iminentă, spun specialiștii. Și aparatele au indicat o creștere a nivelului de dioxid de sulf din atmosferă, un gaz letal pentru om, în caz de expunere prelungită. Locuitorii din zonă s-au putut întoarce acasă doar pentru a își colecta din bunuri și numai însoțiți de serviciile de urgență. Imaginile filmate în orașul-fantomă arată case sfâșiate și pline de crăpături, iar în unele zone pe șosea s-au format adevărate cratere.

Autoritățile au declarat stare de urgență și au anunțat că Islanda este pe muchie de cuțit în calea unei erupții ce poate fi catastrofală. Autoritățile iau măsuri de precauție ca să limiteze migrarea lavei în caz de erupție. Materiale și echipamente din 20.000 de camioane vor ajuta la construirea unui dig care să protejeze centrala geotermală aflată în apropiere, la șase kilometri de Grindavík.

La ultima erupție majoră a vulcanului din urmă cu mai bine de un deceniu, norul de cenușă a anulat peste 50.000 de zboruri, iar opt milioane de pasageri au fost afectați. A fost cea mai mare închidere a aviației mondiale de după Al Doilea Război Mondial.