Paștele 2023. Ce nu ai voie să faci cu o săptămână înainte de Înviere. Înainte de Învierea Domnului, credincioșii intră în ultima săptămână a Postului Paștilor, săptămână care mai este numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. În anul 2023, Paștele Ortodox cade pe data de 16 aprilie. Iată ce nu ai voie să faci în săptămâna 10-16 aprilie, înainte de Înviere!

Paștele 2023. Ce nu ai voie să faci cu o săptămână înainte de Înviere

Până la noapte de Înviere, fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație specială în ceea ce privește desfășurarea evenimentelor și respectarea tradițiilor. Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paști.

Citește și: Se spală de Buna Vestire 2023? Este sărbătoare mare pe 25 martie 2023! Multă lume nu știe că este mare păcat să facă aceste lucruri astăzi!

În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă. Principala grijă a oamenilor înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști nu este însă mâncarea, ci primenirea hainelor, căci, la fel ca apa, haina are un rol purificator.

Potrivit rânduielilor canonice, în Săptămâna Mare se ajunează, adică nu se mănâncă nimic până seara. În aceste zile, regulile Bisericii le impun creștinilor postul negru, abstinența conjugală și rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorilor Pascale.

Unii creștini țin post negru începând din Joia Mare până la slujba de Înviere, când se împărtășesc.

Paștele 2023. Iată ce NU ai voie să faci cu o săptămână înainte de Înviere

- În ziua de marți, care poartă numele de „Marțea Albă”, nu se spală, nu se calcă și nu se face curat.

- În Săptămâna Mare nu este bine să ne certăm cu cei apropiați sau să începem conflicte.

De asemenea, este recomandat ca în această perioadă să uităm și să iertăm răul făcut de cei din jurul nostru.

- În Joia Mare nu este recomandat somnul de după-masă, pentru că asta ar putea însemna că o să atrageți o stare de lene în tot restul anului și nu veți fi productivi pe niciun plan.

- Tot în Joia Mare, cunoscută și sub numele de „Joia Verde”, se cinstesc holdele, grădinile și grânele.

Cei care muncesc în această zi aduc asupra casei ghinionul, seceta și dăunătorii în livezi.

- În Vinerea Mare nu este bine să se mănânce urzici sau să se bea oțet. Când a fost răstignit pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet când a cerut să bea apă.

- Tradiția spune că aceia care își vor tunde părul în Vinerea Mare nu vor avea nevoie să meargă la stomatolog pe parcursul întregului an, pentru că tăierea părului în această zi

are puterea de a-l feri pe om de dureri de dinți.

- În Vinerea Mare este interzis pescuitul. Pescarilor li se recomandă să stea acasă în această zi sfântă, căci altfel vor avea ghinion tot anul. Se mai spune că cei care se încumetă să pescuiască în acestă zi și se află în barcă, aceasta este în pericol de a se scufunda.