Paștele catolic 2023: Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare. Așa cum bine știu toți românii, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Paștele în zile diferite.  În 2023, Învierea Domnului este sărbătorită de catolici duminică, pe data de 9 aprilie, în timp ce ortodocșii celebrează acest praznic cu o săptămână mai târziu, pe 16 aprilie.

În preajma acestei mari sărbători, atât creștinii catolici, cât și cei ortodocși respectă mai multe tradiții din moși strămoși, pentru a avea noroc pe tot parcursul anului dar și pentru ca

Lumina Sfântă să îi binecuvânteze pe ei și casele lor.

Paștele catolic 2023: Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare. Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic

Chiar dacă Paștele catolic este sărbătorit la o altă dată față de Paștele ortodox, multe dintre tradițiile și obiceiurile asociate cu această perioadă sunt destul de asemănătoare în ambele culte religioase.

În seara de sâmbătă, Biserica efectuează Slujba de Înviere și mediază în tăcere și rugăciune pătimirea și moartea lui Iisus Hristos. De asemenea, în aceeași seară are loc celebrarea Virgiliei Pascale, prin care se marchează trecerea de la moarte la noua viață a Fiului Lui Dumnezeu.

Și în lume există diverse tradiții pe care catolicii le pun în practică în perioada Paștelui. În Spania și Portugalia, nu doar zilele de sărbătoare sunt libere legale, ci și joia și vinerea de dinaintea Învierii Domnului.

Citește și: Ziua Păcălelilor: 1 aprilie 2023. Tradiții și obiceiuri

Spaniolii au o prăjitură specială pe care o pregătesc în această perioadă, numită „Mona”, care este un fel de cozonac peste care se pun ouăle încondeiate înainte de a fi băgat la cuptor.

În Italia, cu ocazia sărbătorii pascale, catolicii pregătesc „Colomba”, un cozonac în formă de porumbel, care simbolizează veștile bune.

De asemenea, italienii obișnuiesc ca la masa din duminica Paștelui să aibă pe masă friptură de miel, în timp ce luni, în a doua zi de sărbătoare, aceștia organizează picnicuri și petrec timp în aer liber alături de cei dragi.

Printre cele mai comune obiceiuri de pe care oamenii le pun în practică de Paște la nivel internațional se numără ciocnirea ouălor vopsite în special în culoarea roșie, care simbolizează culoarea sângelui Domnului.

Zilele în care se sărbătorește Paștele catolic în următorii ani

Modul în care se stabilește ziua în care se celebrează Învierea Domnului a fost stabilită la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325. Astfel, Paștele va fi în prima duminică de după luna plină care urmează echinocțiului de primăvară. Prin urmare, Paștele ortodox  nu poate să fie niciodată înainte de 21 martie.

Citește și: Calendar Ortodox, Duminică, 2 aprilie 2023. Află ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

Totuși, există o diferență între data în care este sărbătorit Paștele în Biserica Ortodoxă față de cea Catolică. Sărbătoarea este celebrată de ambele culte în zile diferite, cu foarte rare excepții, când ambele culte onorează Învierea Domnului în aceeași zi, precum în anii 2014 și 2017.

Când pică Paștele catolic în următorii ani:

- Paștele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie

- Paștele catolic 2024 – duminică, 31 martie

- Paștele catolic 2025 – duminică, 20 aprilie

- Paștele catolic 2026 – duminică, 5 aprilie

- Paștele catolic 2027 – duminică, 28 martie

- Paștele catolic 2028 – duminică, 16 aprilie

- Paștele catolic 2029 – duminică, 1 aprilie