Pe ce dată are loc Înălțarea Domnului în 2024? Această sărbătoare nu are o dată exactă, variind în funcție de Sărbătoarea Paștelui. Iată ce rugăciune se citește în această zi pentru iertarea păcatelor și binecuvântare!

Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în 2024

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri la 40 de zile după Învierea Sa.

Anul acesta, având Paștele Ortodox pe 5 mai, Înălțarea Domnului 2024 va fi sărbătorită pe 13 iunie. Această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea populară de Ispas.

Sărbătoarea Înălțării Domnului, menționată în Biblie în cartea Faptele Apostolilor, marchează momentul în care Isus Hristos, după Învierea Sa din morți, s-a arătat discipolilor timp de 40 de zile înainte de a fi înălțat la ceruri în fața lor.

În timpul Înălțării, Iisus le-a promis discipolilor săi că va trimite Duhul Sfânt pentru a-i îndruma și întări în misiunea lor de a propovădui credința.

Citește și: Horoscopul pentru luna iunie 2024: Nativii din zodia Leu vor avea parte de o lună plină de oportunități

Această sărbătoare este privită în tradiția ortodoxă ca una dintre cele mai importante praznice împărătești, evidențiind importanța teologică profundă a evenimentului, care simbolizează înălțarea umanității în persoana lui Hristos către Dumnezeu.

Înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri simbolizează și înălțarea umanității împreună cu El, invitând credincioșii să participe la viața divină și să aspire la comuniunea cu Dumnezeu prin încrederea în Iisus și urmarea învățăturilor Sale.

Tradiții și obiceiuri la Înălțarea Domnului 2024

Tradițiile și obiceiurile legate de Înălțarea Domnului sunt încă prezente în conștiința populară în 2024, deși nu sunt la fel de larg respectate ca în trecut.

  • Una dintre tradiții este colorarea și ciocnirea ouălor, însoțită de cuvintele „Hristos s-a înălțat" și „Adevărat s-a înălțat".
  • Se spune că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în ceruri.
  • Între Paște și Înălțare, credincioșii obișnuiesc să facă pomeni și să împartă alimente pentru cei decedați, incluzând brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. În această perioadă se consumă ultimele ouă roșii.
  • Pentru o recoltă bogată, se crede că semănăturile trebuie să fie gata până în ziua de Înălțare.
  • De asemenea, în această zi se sfințesc plantele de leac precum leușteanul, paltinul și alunul. Unele persoane se bat cu leuștean pentru a se feri de boli și de rele.
  • Femeile nu împrumută sare și nu aprind focul în casă în ziua de Înălțarea Domnului, deoarece se crede că aduce ghinion.
  • De Înălțarea Domnului, nu se spală rufe și nu se fac treburi casnice, fiind o sărbătoare cu cruce roșie, iar cei care nu respectă aceste reguli ar putea atrage ghinionul asupra lor.
  • În această zi, credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și să evite certurile și vorbele urâte.
  • Este important să participăm la slujba bisericii și să ne rugăm pentru sufletele celor decedați și pentru noi înșine, mai ales în perioadele dificile ale vieții.

Rugăciune puternică în ziua de Înălțarea Domnului

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Citește și: Pe ce dată începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024? Rugăciune care se rostește pentru binecuvântare

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin .”

Surse: libertatea.ro, crestinortodox.ro