Halloween-ul este o sărbătoare extrem de populară în străinătate, fiind atribuită americanilor. În fiecare an, Halloween-ul este sărbătorit pe 31 septembrie, iar în anul 2023 pică într-o zi de marți. În România, această sărbătoare a început să devină din ce în ce mai populară. Oamenii celebrează noaptea de 31 octombrie prin costumații cât mai creative, petreceri sau chiar urmăritul filmelor de groază.

Citește și: Ziua Morților vs. Halloween: diferențe dintre cele două sărbători

Această sărbătoare a devenit rapid una extrem de așteptată, asta datorită petrecerilor, atmosferei și a costumațiilor. Chiar dacă a devenit populară în ultimii ani, această sărbătoare plină de magie și mister provine din încă din antichitate, denumirea fiind provenită de la „All-hallow-evening”, cu prescurtarea Halloween, care înseamnă ziua tuturor sfinților.

Ce semnifică Halloween-ul? Cum a devenit una dintre cele mai populare sărbători din lume

Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sărbătoare păgâna în onoarea morților. Pentru prima dată, cuvântul Halloween a fost folosit în secolul al XVI-lea, în Scoția, iar mai târziu s-a discutat și că originile sărbătorii s-au regăsit într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de Samhain, festival care era organizat tot pe 31 octombrie. 

Scopul festivalului era acela de a strânge recolte, iar oamenii care participau se costumau și se machiau, așa cum se practică și în zilele noastre. În

această zi se credea că granița dintre lumea celor vii și lumea celor trecuți la cele veșnice este subțire. Se spunea că sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă pentru a asigura abundenta recoltelor viitoare, de unde a venit și tradiția cu „trick or treat” sau colindatul. 

Odată cu trecerea anilor, această sărbătoare a devenit una extrem de populară, asociată spiritelor, fantomelor și magiei.

De asemenea, Halloween-ului îi sunt asociate și multe tradiții și obiceiuri, de care foarte mulți țin cont.

Cele mai populare tradiții în ziua de Halloween. De ce trebuie să te ferești de pisicile negre? 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Halloween este aceea de a sculpta dovleac. Odată sculptat, dovleacul se pune la geam, pentru a ține la distanță spiritele rele.

De Halloween se organizează petreceri, unde invitații trebuie să vină costumați, unde oamenii se strâng pentru a se bucura de preparate culinare ce au la bază dovleac, în special plăcinte cu dovleac. Dovleacul este cunoscut drept simbolul Halloween-ului, motiv pentru care este asociat aceste sărbători.

Casa și grădina trebuie să fie și ele într-un decor potrivit cu sorbitoarea, cu decorațiuni cât se poate de înfricoșătoare. Tradiția spune că acestea vor alunga spiritele rele din noaptea de Halloween.  

În perioada Evului Mediu, pisicile negre erau asociate cu vrăjitoarele. Oamenii credeau că vrăjitoarele se transformă în pisici negre pentru a scăpa să fie sacrificate. Această superstiție a rămas chiar și în zilele noastre, motiv pentru care mulți evită pisicile negre în ziua de Halloween. 

Mulți oameni îți petrec serile de Halloween vizionând filme de groază, fiind o modalitate excelentă de a petrece alături de cei dragi și de a intra în spiritul acestei sărbători pline de mister.

Se spune că dacă în noaptea de Halloween vezi un păianjen în casă, acesta este un semn bun și înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghează. 

Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte ai posibilitatea să te întâlnești cu o vrăjitoare.

Tradiția spune că fetele necăsătorite își pot visa sufletul pereche chiar în noaptea de Halloween. Tot ce trebuie să facă este să își pună sub pernă o floare de rozmarin și un bănuț de argint. 

Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă. 

Dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el.