Floriile, așa cum este numită în popor Intrarea Domnului în Ierusalim, sunt foarte importante pentru creștinii ortodocși și catolici de pretutindeni. Acestea sunt prăznuite în fiecare an cu o săptămână înainte de Paște. În 2024, Floriile Ortodoxe sunt celebrate pe 28 aprilie, în timp ce versiunea catolică a praznicului este sărbătorită pe 24 martie.

Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută în țara noastră și sub denumirea de Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului și marchează un an de la intrarea Domnului în Ierusalim.

Potrivit legendei, Iisus Hristos a intrat în cetate pe spatele unui asin și a fost întâmpinat de localnici cu ramuri de flori, în special de măslin și finic, dar și cu următoarea urare: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”

Tradiții și obiceiuri de Florii 2024 

Fiindcă este o sărbătoare foarte importantă, de Florii se leagă mai multe tradiții și superstiții din popor.

Una dintre acestea spune că de pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească peștele, pentru că biserica a rânduit ca ziua de Florii să fie cu dezlegare la acest aliment.

Un adevărat simbol al Floriilor sunt crenguțele de salcie care, potrivit unei tradiții vechi, trebuie puse de fetele singure sub pernă, pentru a se mărita în următorul an. În alte zone ale țării, ramurile sfințite la biserică sunt duse la cimitir după slujbă.

Oamenii le așează pe morminte, pentru a le da de veste celor decedați că se apropie Paștele. În unele regiuni, ramurile sunt duse în livezi și la vie, unde sunt așezate pe ramurile pomilor pentru ca aceștia să aibă rod bogat.

Citește și: Calendarul ortodox pentru aprilie 2024: Sărbători cu cruce neagră și cruce roșie

O superstiție veche spune că femeile nu trebuie să se spele pe cap în această zi, pentru că acest lucru le va face să albească mai repede.

Totuși, cele care vor să își curețe părul în această zi trebuie să folosească doar apă sfințită sau descântată. O altă superstiție, care o completează într-un fel pe cea precedentă, spune că fetele nemăritate care vor să își găsească sufletul pereche trebuie să se spele pe cap la miezul nopții, cu apă în care au fiert busuioc. După ce au terminat baia, apa trebuie vărsată la rădăcina unui pom înflorit.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în ziua de Florii

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care

urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: ziarulunirea.ro