Postul Paștelui, cunoscut și drept Postul Mare, este cel mai lung și aspru post pentru credincioșii ortodocși, deoarece durează 48 de zile. În această perioadă, credincioșii încep o perioadă de purificare atât spirituală, cât și fizică. În cele 48 de zile de post nu se consumă carne, ouă sau lactate, iar creștinii se roagă pentru curățarea sufletului.

Citește și: Mesaje de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024! Iată ce urări le poți trimite celor dragi

Paștele nu este o sărbătoare cu dată fixă, motiv pentru care diferă de la un an la altul. Anul acesta, Învierea Domnului este prăznuita pe 5 mai. Astfel, prima zi din Postul Paștelui este luni, 18 martie, și ține șase săptămâni, până sâmbătă, 4 mai.

Comparativ cu celelalte posturi de peste an, Postul Paștelui poate fi considerat mai aspru, existând numai două sărbători cu dezlegare la pește, de Buna Vestire (25 martie) și în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (28 aprilie).

Postul Paștelui 2024. Ce semnifică?

Postul alimentar este adesea asociat cu purificarea trupului și a minții. Postul Paștelui sau Postul Mare face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. Reprezintă perioada de pregătire pentru sfintele Paști a credincioșilor care se roagă pentru curățarea sufletului, iertarea păcatelor, vindecarea de boli sau protejarea de necazuri sau alte primejdii.

Conform credinței populare, Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare. După ce au ținut post, creștinii trebuie să se spovedească pentru a putea ulterior să se împărtășească. De obicei, spovedania are loc în ultima săptămână de dinainte de Înviere.

Ce reguli trebuie să respectăm în Postul Paștelui 2024?

Conform Calendarului Ortodox 2024, Postul Paștelui începe în data de 18 martie și se încheie pe 04 mai. În această perioadă, pe lângă restricțiile alimentare, credincioși trebuie să respecte să se abțină de la mai multe activități, cum ar fi nunțile sau petrecerile. Iată ce interdicții sunt în perioada Postului Mare:

- Nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, potrivit orânduirilor bisericești, este interzis fumatul și alcoolul.


- Nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii.
- Credincioșii trebuie să se abțină de la gânduri necurate, pofte sau fapte rele.
- În Joia Mare se servește o singură masă, cu vin și ulei (de exemplu ulei de măsline).
- In Vinerea Mare, cei care au putere pot să urmeze tradiția din zilele de început ale Bisericii si sa tina post negru.
- Cei care nu pot ține postul negru pot să mănânce pâine, cu puțină apă, ceai sau sucuri de fructe, dar nu înainte de apus.

- În Săptămâna Patimilor credincioșii merg la biserică, unde se țin slujbe cunoscute sub denumirea de „denii”.
- În Postul Mare este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Enoriașii cheamă preotul acasă, unde are loc stropirea cu apă sfințită a celor prezenți și a tuturor camerelor.

Rugăciune puternică pentru Postul Paștelui 2024 

Rugăciunea Sfanțului Efrem Sirul este considerata rugăciunea specifică Postului Paștelui. Această rugăciune este citită de două ori la sfârșitul fiecărei slujbe din timpul Postului Sfintelor Paști, de luni pana vineri (cu excepția sâmbetelor si duminicilor in care rânduiala liturgica are un caracter festiv). Scopul acestei rugăciuni este eliberarea omului de boală, mai exact bolile duhovnicești fundamentale: duhul trândăviei, grija de multe, iubirea de stăpânire si grăirea in desert. 

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)

Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…”

Surse: condoleante.ro, crestinortodox.ro,   doxologia.ro