Postul Paștelui este unul dintre cele patru posturi rânduite de Biserica Ortodoxă pe parcursul unui an, fiind și cel mai greu. În anul 2024, Postul Paștelui ortodox începe pe 18 martie, în timp ce Postul Paștelui catolic a început deja de pe 14 februarie. Acesta ține până pe data de 4 mai la ortodocși și 30 martie pentru catolici. În multe zone rurale din țară, Lăsata Secului de Paști este o sărbătoare extrem de importantă.

Marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Albă 2024! Ce nu avem voie să mâncăm?

Lăsatul Secului reprezintă începutul perioadei de post și rugăciune înainte de Paște și, totodată, reprezintă și ultima ocazie pentru credincioși să mănânce de dulce, înainte de a începe cel mai aprig post al anului.

În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști:

  • Duminica Înfricoșatei Judecăți (10 martie) – când se lasă sec de carne
  • Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (17 martie) – când se lasă sec de brânză

Cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime.

Liturgistul Badea Cireșanu afirmă că acesta provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică veacul, timpul secular, lumesc, relatează dexologia.ro

Prima zi de sărbătoare din Lăsatul Secului este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care pică pe data de 10 martie 2024, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024. Când merg nașii la fini?

Duminică, 17 martie 2024, este Lăsatul Secului de lapte și ouă, ultima ocazie pentru credincioși să mănânce de dulce. Tradiția spune că este bine ca în această zi, familiile să se unească la masă și să petreacă timp împreună.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.

Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Superstițiile spun că cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de păsări în anul ce vine 

Citește și: Ce semnificație are postul negru și când trebuie ținut în Săptămâna Patimilor? Iată ce spune tradiția ortodoxă

În ultima zi înainte de începerea postului, pe 17 martie, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa. Se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

În regiunea Munteniei, nurorile fac plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci și în timpul postului. Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă, să nu intre în ele. 

Preoții susțin că Săptămâna Albă este ultima săptămână în care creștinii ortodocși mai pot participa la petreceri. În toate cele 40 de zile de post care urmează sunt interzise nunțile sau petrecerile de orice fel. 

Potrivit tradiției, în noaptea sâmbetei plăcintelor, spre duminica Lăsatului sec de brânză, oamenii de la sate curăță toate uscăturile, după care le dau foc pe dealuri, prin curți și grădini.

După Lăsatul Secului de brânză nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizită inopinată a lui Toader, „care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare.

În ultimele zile ale Săptămânii Albe, gospodinele obișnuiesc să spele toate oalele și să le pregătească pentru preparatele de post, pentru a nu fi „spurcate”.